Računalništvo in internet

Domene za vas

Potrebujete domene? Domenca.com je pravi naslov za vas! Vse, kar potrebujete, je njihov iskalnik in nekaj domišljije, da se domislite spletne domene, ki bi vam ustrezala. Katero izbrati in katere so sploh na voljo?domene

Domene in njihov končnice

Verjetno veste, da je vsaka spletna domena sestavljena iz določene besede in končnice, kot so na primer .si, .com, .net in podobno. Katero končnico boste izbrali, je načeloma čisto vseeno, pazite le, da ta ne bo preveč nenavadna, saj se bo sicer uporabnikom zdela čudna in je ne bodo želeli uporabljati oziroma ne bo delovala kredibilno – to pa je še posebej pomembno, če gre za spletno stran, namenjeno poslu, ali za spletno trgovino.

Kakšne domene so najboljše?


Če nameravate postaviti spletno stran, izberite domeno, ki je tematsko povezana z njo. Lahko je to ime vašega podjetja, ime produkta, ki ga boste prodajali, vrsta produkta ali kakršna koli beseda, ki je povezana s tistim, kar bo na spletni strani. Najboljši spletni url naslovi ali domene pa so tiste, ki so:
– ne predolge
– zanimive
– imajo nek pomen
– si jih je lahko zapomniti
– niso preveč podobne kakšni drugi domeni
– so povezane z vsebino vaše spletne strani
– ne vsebujejo nenavadnih znakov ali črk

Lahko url vsebuje Č, Š, Ž?

Nekoč je veljalo, da so vse črke v spletnih domenah oziroma url naslovih spletnih strani nujno brez strešic, saj drugače ni šlo, danes pa je možno tudi to, da izberete spletno domeno s strešicami oziroma s črkami č, š ali ž. Je pa vprašanje, koliko je to sploh smiselno, saj večina uporabnikov avtomatično vpiše domeno v spletni iskalnik brez šumnikov, zato zna to predstavljati težavo.

Vsekakor pa velja, da če ste izbrali za domeno besedo, ki vsebuje tudi šumnike oziroma črke č, š in ž, je najbolj pametno zakupiti dve domeni – eno s šumniki in eno brez njih. Za primer: če vam je recimo ime Miša in bi želeli imeti spletno stran s tem spletnim url-jem, se vam splača zakupiti tako url misa.si kot tudi miša.si – tako vas bodo tisti, ki vas bodo iskali, zagotovo našli, pa če bodo uporabili šumnike ali ne.

Preberite si tudi, zakaj so obnovljeni rabljeni prenosniki vse bolj popularni in kaj lahko pričakujete od njih.