Računalništvo in internet

Email marketing ali Google Adwords – kaj se splača?

Na prvi pogled sta si email marketing in Google Adwords precej različna. Gre namreč za dve precej različni vrsti marketinga. Pa vendar sta si v določenih pogledih podobna. Vsak ima tudi svoje prednosti in slabosti, ki ju delajo boljše in slabše eden od drugega. Kaj pa se nekomu, ki želi oglaševati svoj produkt ali storitev, pravzaprav bolj splača?

Google AdwordsEmail marketing in Goolge Adwords sta oba zelo priljubljena načina oglaševanja. Predvsem za mala podjetja, saj gre za najbolj dostopen način marketinga, ki je primeren za tiste za malce manjšim proračunom. Sta tudi zanesljiva in omogočata nadzorovanje rezultatov in merjenje uspešnosti.
Email marketing predstavlja uspešen način prodaje preko spleta in obenem je njegov namen negovanje odnosov in lojalnosti med podjetjem in strankami. Z rednim obveščanjem o ponudbi prek elektronske pošte, lahko pritegnete ogromno število ljudi k spremljanju vaše ponudbe. S tem si posledično povečate prodajo in zgradite blagovno znamko, saj kupci ne bodo pozabili na vas. Gre za stroškovno učinkovit sistem, ki preverjeno deluje.

Na drugi strani pa imamo tu Google Adwords. Uporabnik Google iskalnika bo ob vpisani ključni besedi v iskalniku soočen z vašim oglasom. Tako bodo našli vaše podjetje takrat, ko bodo iskali stvar, ki jo vi ponujate. Prednost te vrste marketinga je, da plačate za oglas le v primeru, da uporabnik spleta klikne na vaš oglas, torej obišče vašo spletno stran, ali vas pokliče.
Prednost email marketinga je zagotovo ta, da je oglasno sporočilo lahko poljubno dolgo, vsebuje lahko bistveno več slik, torej je estetsko zagotovo bolj privlačno. Pri Google Adwords smo omejeni na določeno število besed, oglasno sporočilo je standardizirano, prav tako slika. Po drugi strani pa pri Google Adwords plačate samo na klik, medtem ko pri email marketingu to ni na voljo. Storitev se zaračuna glede na število poslanih mailov ne glede na to ali prejemniki elektronsko pošto odprejo in kliknejo na povezavo ali ne. Kaj se torej bolj splača, precenite vi!