Šport in prosti čas

Fitnes prehrana je zdrava prehrana!

Radi zdravo živite in skrbite za svoje telo? Potem ste odporni na škodljive razvade sodobnega časa, se veliko gibate in si pripravljate zdrave obroke. Gibanje in zdravi načini prehranjevanja gredo seveda z roko v roki: če želimo imeti za gibanje energijo in skrbeti, da bomo z njim hitreje dosegali rezultate, potem je fitnes prehrana ključnega pomena.A kaj fitnes prehrana sploh je?

Hrana za fit telo

Kakšna je za vas primerna prehrana, je odvisno predvsem od tega, koliko energije porabite ter s kakšnimi aktivnostmi in kako pogosto se ukvarjate. Če rekreativno tečete dvakrat tedensko in je vaš tek lahkoten in kratek, potem niti ni potrebe, da bi v svojem prehranjevalnem režimu kar koli spremenili – razen, če jeste nezdravo, kajti v tem primeru se priporoča zdrav jedilnik ne glede na to, ali sploh migate ali ne.
Hrana za fit telo je veliko bolj pomembna, če želite priti do telesne spremembe: izgubiti maščobno maso, pridobiti mišično maso, lepo oblikovati svoje telo, se napolniti z energijo. Takrat vsi vemo, da je potrebno poleg veliko gibanja poskrbeti tudi za veliko dobre hrane. Ta pripravi naše telo na napore, mu omogoči regeneracijo po vadbi, predvsem pa pripomore k izgubi kilogramov in nastajanju mišic.


Prava fitnes prehrana vključuje različne skupine živil. Telo potrebuje veliko ogljikovih hidratov, ki mu dajejo energijo za gibanje, veliko beljakovin, ki obnavljajo in gradijo mišice, veliko vitaminov in mineralov, ki skrbijo zamnožico procesov v telesu, prav tako pa tudi maščobe – govorimo o zdravih maščobah, na primer uživanju oljčnega olja, rib, semen in oreščkov, s katerimi dobimo v telo na primer maščobne kisline omega. Najbolj problematičen je s stališča zdrave prehrane gotovo sladkor. Temu se večinoma velja izogibati, razen seveda takrat, kadar telo potrebuje hitro dostavljeno energijo – tako po sladkorju oziroma pripravkih z veliko sladkorja na primer posegajo maratonci in drugi vzdržljivostni športniki, ki med dolgotrajnim udejstvovanjem povsem izpraznijo druge vire energije.

Kaj pa športna prehrana?

Govorimo predvsem o prehrani v obliki praškov ter dodatkih v obliki pilul in podobno. Tudi tovrstna fitnes prehrana je zdrava (če je kakovostna,), predvsem pa zelo praktična. Če vaša fitnes prehrana, za katero ste si načrt oziroma dieto pripravili sami ali v sodelovanju s prehranskim strokovnjakom, predvideva veliko količino beljakovin, potem je proteinski napitek zagotovo veliko boljši kot vsakodnevno cvrtje jajc in uživanje govedine. Je bolj enostavno in, glede na vsebnost oziroma koncentracijo beljakovin, tudi bolj poceni.