Računalništvo in internet

Gostovanje spletnih strani

V današnjem prispevku bomo razložili, kaj je spletno gostovanje. Prav tako bomo podali nekaj nasvetov, kako izbrati ponudnika, s katerim bo naročnik zagotovo zadovoljen.
Gostovanje spletnih strani je storitev, ki je potrebna za to, da so spletne strani dostopne uporabnikom interneta. Gre za zakup strežnika pri ponudniku spletnega gostovanja. Strežnik mora biti prek zmogljive linije ves čas povezan s strežnikom, saj v nasprotnem primeru spletne strani delujejo počasi, če pa je linija prekinjena, pa dostop do njih sploh ni mogoč.

Oblike spletnega gostovanja

Poznamo različne oblike gostovanja spletnih strani (https://www.neoserv.si/gostovanje). Daleč najbolj razširjena storitev je deljeno gostovanje, pri kateri na enem strežniku gostuje večje število spletnih strani različnih naročnikov. Zaradi deljenja strežnika je cena takšnega gostovanja, v primerjavi z drugimi oblikami storitve, mnogo nižja. Poznamo tudi VPS gostovanje, kjer ima naročnik svoje spletne strani povsem ločene od drugih, prav tako pa mu pripadajo tudi predhodno določene strežniške kapacitete. Ta oblika gostovanja je precej dražja, še dražje pa je namensko gostovanje spletnih strani, kjer naročnik zakupi celoten strežnik.

Gostovanje spletnih strani

Posebna oblika storitve je reseller gostovanje – v tem primeru naročnik lahko ustvarja lastne pakete gostovanja in jih po lastno oblikovanih cenah prodaja končnim strankam. Storitev je v prvi vrsti namenjena podjetjem in agencijam, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih strani, saj lahko stranki poleg same spletne strani ponudijo tudi prostor na strežniku, kjer stran gostuje.

V zadnjih časih lahko pogosto naletimo na omembo storitve SSD gostovanje. Takšno ime nam sporoča, da so v strežnik vgrajene SSD diskovne enote, ki lahko močno izboljšajo hitrost strežnika in posledično odzivnost gostovanih spletnih strani. V primeru SSD gostovanja gre lahko za deljeno, VPS, namensko ali reseller gostovanje.

Izbira ponudnika za gostovanje spletnih strani

Ponudnikov, ki omogočajo zakup spletnega gostovanja, je veliko. Tako v Sloveniji kot v tujini. Preden se za enega odločimo, se moramo vprašati, kakšno storitev sploh potrebujemo. Bo zadostovalo deljeno gostovanje? V večini primerov vsekakor bo, v nekaterih redkih primerih pa bo potrebno seči nekoliko globlje v denarnico in zakupiti VPS ali celo namensko gostovanje.
Ko se odločimo za obliko storitve, lahko pričnemo z iskanjem ponudnika. Zelo pomembno je, da ima ponudnik dobre reference in tradicijo poslovanja. Reference lahko poiščemo na raznih forumih ter številnih blogih, kot je npr. naš, glede podatka o tradiciji pa ne bi smelo biti težav.
Prepričati se moramo, kako odzivna je tehnična podpora, saj je gostovanje spletnih strani ena izmed redkih storitev, pri kateri je pomoč uporabnikom še kako pomembna. Ponudnik nam mora biti na voljo 24 ur na dan, tudi ob vikendih in praznikih, saj nam spletno mesto ali elektronska pošta lahko zaradi najrazličnejših razlogov preneha delovati kadarkoli.
Seveda si moramo dobro ogledati tudi cenik paketov spletnega gostovanja. A na tem mestu moramo poudariti, da cena še zdaleč ni vse, saj se pri najcenejših ponudnikih pogosto pojavljajo pomanjkljivosti, kot so počasen strežnik, neodzivna tehnična podpora, nezmožnost rabe uporabniku prijazne nadzorne plošče, nefunkcionalen uporabniški vmesnik za upravljanje z domenami in gostovanjem, premalo spletnega prostora, omejitev glede mesečnega prenosa podatkov ipd.
Ko izbirate ponudnika za gostovanje spletnih strani, se torej poleg cene osredotočite tudi na druge dejavnike – odzivnost strežnika, kakovost in prijaznost podpore, reference in dobro ime podjetja.