Zdravje in hrana

Hiter in temeljit očesni pregled

Zakaj bi na očesni pregled čakali dolgo časa, če pa lahko na vrsto pridete praktično takoj, ko se naročite nanj? Če se namreč na očesni pregled naročite v optiki, boste na vrsti veliko prej, kot če obiščete okulista v zdravstvenem domu, kjer so čakalne dobe zelo, zelo dolge. V nekaterih zdravstvenih domovih se čaka tudi več kot eno leto. Če tore potrebujete merjenje dioptrije, bi radi začeli nositi kontaktne leče ali pa morate očesni pregled opraviti zaradi vozniškega izpita ali podaljšanja vozniškega dovoljenja, se čim prej naročite nanj in zagotovo boste hitro na vrsti!

Potrebujete merjenje dioptrije?

Če potrebujete merjenje dioptrije, nikar ne čakajte na to, da se bo ta zelo poslabšala, ampak se na očesni pregled naročite čim prej. Hitro boste na vrsti, sam pregled pa vam ne bo vzel veliko časa, a se boste veliko bolje počutili, ko boste spet dobro videli in bo svet okoli vas spet oster. Merjenje dioptrije je treba opraviti temeljito in podrobno za vsako oko posebej, pri čemer se uporablja različne aparature in tehnike. Pomembno je, da merjenje dioptrije izvede strokovnjak, ki bo znal najbolje presoditi, kakšna bi bila najbolj ustrezna za vas.

Bi imeli očala ali kontaktne leče?

Ne glede na to, ali želite nositi očala ali kontaktne leče, se boste morali odpraviti na očesni pregled. Vsekakor pa na pregledu ali že pred njim omenite, da bi radi nosili tudi kontaktne leče, saj je zanje treba dioptrijo izmeriti posebej. Ta se namreč razlikuje od tiste pri očalih, poleg tega pa je pred začetkom nošenja kontaktnih leč treba dobro pregledati oči in ugotoviti, ali so kontaktne leče sploh primerne za vas in kakšne izbrati, da vam bodo najbolj ustrezale.

Vsem namreč kontaktne leče ne ustrezajo oziroma je njihovo nošenje pri določenih osebah odsvetovano, saj lahko pride do različnih zapletov. Pomembno pa je tudi izbrati ustrezne glede na vaše potrebe, dioptrijo, morebitni cilinder in druge značilnosti. Obstaja namreč več vrst, ki se razlikujejo med seboj, zato je treba pred izbiro opraviti pregled, na podlagi katerega se določi, kaj sploh potrebujete.

Očesni pregled za podaljšanje vozniške

Očesni pregled je potreben tudi v primeru, da želite opraviti vozniški izpit ali podaljšati obstoječe vozniško dovoljenje. Če nosite očala ali kontaktne leče, takoj zdajle na vašem vozniškem dovoljenju preverite, do kdaj je veljavno in kdaj ga morate podaljšati, da boste lahko do takrat opravili še očesni pregled. Tega je treba opraviti tudi v primeru, da ste do sedaj vozili le z očali, sedaj pa si želite voziti tudi s kontaktnimi lečami.

V ta namen je potreben dodaten pregled, saj je to informacijo treba vpisati na vaše vozniško dovoljenje. Če namreč voziti s kontaktnimi lečami, na vozniškem dovoljenju pa piše, da med vožnjo nosite očala, vas policist v tem primeru lahko kaznuje, saj je to v nasprotju z zakonom, česar si zagotovo ne želite.

Naročite se na očesni pregled kar preko spleta

Na očesni pregled se lahko sicer naročite kar preko spleta. Vse, kar morate storiti, je, da obiščete spletno stran mojoptik.si, kjer boste dobili vse potrebne informacije, ki vas zanimajo. Lahko jih tudi kontaktirate in se pozanimate o tem, koliko časa bo trajalo, da boste na vrsti. Vsekakor pa se bodo potrudili, da boste na vrsti čim prej oziroma takoj, ko bo to možno. Tako boste kmalu opravili pregled, ki ga potrebujete.

Velika izbira okvirjev za očala in svetovanje

Ko se odpravite na očesni pregled, bodo temeljito pregledali vaše oči in vam izmerili dioptrijo. Z vami se bodo pogovorili o tem, kako je z vašim vidom, ali imate kakšne težave ali imate kdaj suhe oči, se vam te solzijo ali srbijo. Očesni pregled torej vključuje tudi svetovanje, ki pa se ne zaključi v sami ordinaciji, ampak se nadaljuje v optiki, kjer vam bodo pokazali različne okvire za očala ter vam pomagali pri izbiri ustreznih za vas.

Enako velja tudi za izbiro stekel, kontaktnih leč, tekočine za leče in vsega ostalega. V kolikor kontaktnih leč še niste nosili, vam bodo pokazali, kako se jih vstavi v oko in odstrani iz njega, predstavili pa vam bodo tudi to, kako je treba rokovati z njimi in skrbeti za higieno, ki je pri nošenju kontaktnih leč zelo pomembna.