Avtomobilizem

Katere dele moramo pri servisu motornih koles pregledati?

Servis motornih koles predstavlja pomemben del rednega vzdrževanja motociklov, saj motoristi s tem poskrbijo za to, da njihovi motocikli trajajo dlje in so pri vožnji na cesti tudi varni. Vzdrževanje motociklov na dolgi rok prihrani kar nekaj denarja, poleg tega pa zvišuje vrednost rabljene opreme. Takšni motocikli se v prihodnosti lažje prodajo, saj so bili redno vzdrževani. Pravilno vzdrževanje motociklov ni pomembno le zaradi prihranka denarja, temveč tudi za varnost.

Motoristične čelade in motoristične jakne motorista zavarujejo pred nesrečnimi padci in poškodbami ob padcih, ustrezno vzdrževani in kakovostni rezervni deli pa lahko predstavljajo pomembno razliko med varno in nevarno vožnjo na cesti. Zamenjava in vlaganje v prave rezervne dele je zato ključnega pomena pri podaljševanju življenjske dobe motocikla in pri varnosti vožnje na cesti. Kateri pa so tisti rezervni deli, katerim je potrebno nameniti največjo mero pozornosti?

Redno preverjanje in vzdrževanje ključnih delov na motorju

Redni servis motornih koles je pomemben za to, da pravi čas ugotovimo, katere rezervne dele je potrebno zamenjati ali popraviti. V nadaljevanju opisujemo osnovne motociklistične dele, katere moramo pogosto pregledovati, še posebej, kadar prihaja sezona voženj v lepem vremenu. Tako se bomo brezskrbno odpravili na pot in si pri tem zagotovili ustrezno mero varnosti.

  • Zavorne ploščice
  • Pnevmatike
  • Baterija
  • Olje za vilice
  • Svečke
  • Sistem za hlajenje olja
  • Pomožna razsvetljava
  • Pokrivalo za zaščito motorja

Zamenjava in vzdrževanje obrabljenih zavornih ploščic

Vsakič, ko na svojem motociklu pritisnemo na zavorno ročico, to dejanje sproži vrsto dogodkov v samem zavornem sistemu. To povzroči, da zavorne ploščice preidejo proti rotorjem in ustavijo kolo. Zaradi redne obrabe, bodo zavorne ploščice prenehale učinkovito delovati. Zavorne ploščice na dvokolesnem vozilu moramo zato redno preverjati, da bi si zagotovili varno vožnjo. Če so ploščice postale tanjše od dveh milimetrov, tedaj jih moramo hitro zamenjati.

Preverjanje in zamenjava obrabljenih pnevmatik

Pred začetkom motoristične sezone v spomladanskih mesecih moramo preveriti stare pnevmatike. Pri tem poiščemo razpoke, ureznine in morebitne luknje. Če jih vidimo, je čas, da svoj motocikel odpeljemo k mehaniku. Prav tako moramo pnevmatiko zamenjati, če je globina tekalne plasti večja od enega ali dveh milimetrov, kar pomeni, da so pnevmatike močno obrabljene in povsem neprimerne za varno cestno vožnjo.  

Zamenjava dotrajane napajalne baterije na motociklu

Pogonski stroj v motociklu se lahko napaja s plinom ali z baterijo. Večina motociklov se sicer napaja z baterijo, zato je pomembno, da preverimo tudi ta rezervni del. Baterije imajo običajno rok uporabnosti približno dve leti, zato jih moramo po tem obdobju tudi zamenjati.

Zamenjava tesnila in olja na vilicah

Vilice povezujejo glavni okvir dvokolesa s prednjim delom in osjo. Olje vilic pomaga preprečiti, da bi kolo prizadelo trkanje ali neravnine na cesti. Prav tako ima pomembno vlogo pri mazanju rezervnih komponent, katere pa delujejo takrat, ko je motocikel v gibanju. Če opazimo, da iz cevi vilic izteka olje, moramo tesnila vilic takoj zamenjati. Ob vsakem večjem ali manjšem servisu motornih koles, moramo pri tem zamenjati tudi olje na vilicah.

Redno preverjanje in zamenjava vžigalnih svečk

Vžigalne svečke je potrebno zamenjati vsakič, ko motocikel doseže dvajset tisoč prevoženih kilometrov. Če na svečkah opazimo pretirano široko vrzel ali erodirano sredinsko žico, moramo vžigalno svečko takoj zamenjati.

Sistem za hlajenje olja kot koristen motociklistični dodatek

Sistem za hlajenje olja nadzoruje in vzdržuje temperaturo olja znotraj pogonskega stroja. Z nakupom tega dodatka smo lahko prepričani, da bo motocikel vedno zaščiten in da bo delovanje pogonskega stroja teklo gladko tudi v najbolj vročih vremenskih razmerah.  

Pomožna razsvetljava na motorju z LED žarnicami

Če se veliko vozimo ponoči, pozno jeseni ali pozimi, moramo svoj motor opremiti s pravimi lučmi. Pri tem so halogenske žarnice priljubljena izbira, vendar LED žarnice nudijo več prednosti, predvsem pri manjši porabi energije, daljši življenjski dobi in nižjih stroških.

Nakup pokrivala za zaščito motorja

Nenazadnje, motocikli potrebujejo tudi zadostno zaščito, čeprav jih v določenem obdobju ne vozimo. V zimskem času je najbolje uporabiti nepremočljivo pregrinjalo za zaščito dvokolesnika, sicer pa zaščitna pokrivala dobro delujejo tudi na vročem soncu. Na spletni strani https://www.yogi.si/ lahko najdemo odlična zaščitna pokrivala, poleg tega pa se preko njihove strani lahko podrobneje pozanimamo o njihovi hitri in strokovni dobavi rezervnih delov za servis motornih koles.