Dom in oprema Nasveti

Izbira primernih čevljev za delovno okolje

Delovni čevlji so posebna kategorija obuval, pri kateri morate biti med izbiranjem še posebno pozorni na nekatere dejavnike. Kriteriji pri nakupovanju delovnih čevljev niso povezani zgolj z ravnijo zaščite. Pri nas oziroma na območju EU mora poklicna in zaščitna obutev vključevati oznako CE. 

Delovni čevlji oziroma delovna obutev se v osnovi loči na dve večji skupini. To sta zaščitna obutev in poklicna obutev. Zaščitne čevlje na primer je treba nositi v prav vseh panogah, kjer je na vidiku večja verjetnost poškodb stopal. Ta podatek mora biti zapisan tudi v oceni tveganja vsakega delovnega mesta. 

Različne oznake za delovne čevlje 

Delovni čevlji niso označeni samo z oznako CE, temveč še drugimi oznakami. Pri delih, ki se večinoma opravljajo znotraj prostorov, se najpogosteje uporablja obutev z oznako S1, S1P ali S2. Pri zunanjih delih, na primer pri delu na gradbišču, je ustrezna obutev označena s S3, škornji za to področje dela pa s S5. Takšni delovni čevlji so primerni zlasti za območje, kjer je prisotna voda, beton, blato ter podobno. 

Delovni čevlji niso označeni samo z oznako CE, temveč še drugimi oznakami.

Za delo v hladilnicah boste potrebovali delovno obutev, ki je označena s HI. V livarnah, pri varjenju ter podobnih panogah so potrebni čevlji za delo z oznako HRO. Na zaščitnih čevljih in škornjih se torej pojavljajo različne oznake. Te nam povedo, katere zaščitne in druge karakteristike nam določeni modeli obutve nudijo. 

Pomen oznak pri delovnih čevljih 

Delovni čevlji so torej označeni z različnimi črkami. Oznaka SB pomeni, da delovna obutev vključuje zaščitno kapico ter protizdrsni podplat, ki dobro kljubuje ogljikovodikom. Oznaka S1 pomeni, da gre za antistatično obutev z zaščitno kapico ter protizdrsnim podplatom, odpornim na ogljikovodike. 

Oznaka čevljev za delo S2 pomeni, da gre za antistatično obutev z vodoodbojnim gornjim delom, zaščitno kapico ter protizdrsnim podplatom, ki je odporen na ogljikovodike. S3 delovni čevlji so primerni za uporabnike, ki morajo pri svojem delu biti obuti v antistatično obutev z vodoodbojnim gornjim delom, zaščitno kapico ter protizdrsnim podplatom, ki je odporen na ogljikovodike ter ima še vložek proti predrtju. S4 je oznaka za škornje z zaščitno kapo. S5 pa je oznaka za škornje z zaščitno kapo ter vložkom proti predrtju podplata. 

Preberite si še članek o najbolj popularnem oblačilu na svetu.