Avtomobilizem

Uničimo škodljive izpušne pline s katalizatorjem

Dejstvo je, da je motor z notranjim izgorevanjem olajšal življenje vsem prebivalcem zemlje. Na žalost pa je ta inovacija s seboj prinesla tudi nekaj tegob. Največja je onesnaževanje, ki ga moderni avtomobili povzročijo, ko spreminjajo gorivo v pogonsko silo. Neglede na velikost vozila, se te škodljivi plini širijo po ozračju ter škodujejo ljudem, okolju in živalim. Na srečo lahko katalizator uniči večino teh plinov, ki zapuščajo vozilo. Tako je dobro, če poznamo njegove osnovne naloge ter znake, ki jih kaže, ko ga je potrebno zamenjati.

Kako avtomobili onesnažujejo okolje?

Da bi razumeli, zakaj je katalizator potreben, moramo prvo razumeti, kako motor z notranjim izgorevanjem onesnažuje okolje. 

Navaden bencin, kot tudi dizel, sta dve glavni vrsti goriva, ki poganjata večino vozil na našem planetu. V obeh gorivih se nahaja petrolej, ki je skupek ogljikovodikov.

Kkatalizator se v večini primerov nahaja na spodnji strani motorja
Katalizator za avtomobil

Pri izgorevanju goriva se tako ustvari velika sila oziroma sprosti veliko energije. Poleg tega pa je v mešanici bencina in dizla ogromno dodanih kemikalij, ki zagotavljajo večjo obstojnost goriva, kot tudi bolj učinkovito izgorevanje. Vse to pa povzroči, da iz motorja prihajajo zelo škodljivi plini, ki jih mora katalizator nevtralizirati.

Katalizator spremeni nevarne pline v neškodljivo vodo in paro

Večina avtomobilskih delov izgleda zelo kompleksnih, vendar imajo v resnici dokaj preprosto zgradbo in funkcijo, ki jo opravljajo. S katalizatorjem ni nič drugače. Njegova naloga je, da na atomski ravni razgradi sestavo škodljivih plinov preden izstopijo iz izpušne cevi avtomobila v ozračje.

Sam katalizator se v večini primerov nahaja na spodnji strani motorja. Narejen je iz kovinskega ohišja, njegova notranjost pa spominja na zgradbo čebeljega satja. Sestavljen je iz dveh cevi, ki pa sta:

Vstopna cev

To je cev, ki vsrkava vroče izpuhe iz motorja

Izstopna cev

Izstopna cev pa poskrbi, da imajo uničeni plini prostor, kamor lahko pobegnejo iz vozila

Vsi plini iz motorja morajo iti čez katalizator. Ta pa jih s kemijsko reakcijo spremeni v neškodljive pline, paro in vodo. Tako se poskrbi, da naše vozilo manj onesnažuje okolje.

Nujna tehnologija za nadzorovanje izpušnih emisij

Resnica je, da katalizatorji niso 100% učinkoviti, saj je skoraj nemogoče popolnoma uničiti vse škodljive elemente v izpušnih plinih. So pa dovolj učinkoviti, da močno zmanjšajo onesnaževanje, ki ga posamezno vozilo povzroči.

Katalizator je najbolj učinkovit, ko je ogret. To pa pomeni, da mora naše vozilo delovati 10-15 min, da sam katalizator z največjo učinkovitostjo uničuje nevarne pline, ki izstopajo iz motorja. V večini primerov ga ni potrebno zamenjati na našem vozilu. Je pa res, da se sčasoma v njem nabere umazanija in saje, ki mu močno zmanjšajo učinkovitost.

Na naslovu www.silux.ba lahko kupimo nadomestni katalizator za vse vrste osebnih vozil. Na razpolago pa imamo tudi veliko nadomestnih delov za različna vozila.