Dom in oprema

Izdelava ostrešja naj bo iz pravilno pripravljenega lesa

Se še spomnite, ko so ljudje praktično povsem sami zgradili hišo, najeli niso prav nobene zunanje storitve in so tudi ves material pripeljali in pripravili sami in to v celoti? Ja, so bili precej naporni časi, pa vendar se zdi, da je bila takrat gradnje ravno zato cenejša. Pa je res? Če se osredotočimo samo na ostrešje, kaj se danes dogaja s temi hišami? Seveda nič drugega kot to, da se naroča na novo izdelava ostrešja, ker je staro ostrešje že v tako slabem stanju, da se niti kritina več ne more namestiti na konstrukcijo, hkrati pa tudi zime postajajo že zelo nevarne, če zapade malo preveč snega. Dejansko se je nekdaj delala izdelava ostrešja sicer na enak način, kot se dela danes, pa vendar je velika razlika. Vas zanima, kakšna je?

Če želite, da bo izdelava ostrešja narejena za dolgo časa, potem naj bo les pravilno pripravljen

Da, praktično največ se skriva v pripravi lesa za ostrešje, kjer pa se na žalost naredi največ napak. Seveda, včasih so ljudje šli v gozd, posekali primerno smreko ali pa hrast ali pa morda katero drugo drevo, ga olupili in potem pustili kje v senci poleti, spomladi pa pravzaprav sploh ni bilo pomembno, kje les stoji.

Zato pa potem prihaja do najrazličnejših škodljivcev, propadanja lesa in to v takšni meri, da se les praktično začne spreminjati v prah. Ko je les enkrat v takšnem stanju, je povsem logično, da dejansko pride do tega, da streha nima prav nobene nosilnosti več.

izdelava ostrešja

Če želite, da bo izdelava ostrešja takšna, kot si želite, si je treba vzeti kar veliko časa za pripravo lesa, prav tako se vam samim nikakor ne splača ukvarjati s pravilno pripravo lesa, da se izdelava ostrešja sploh lahko začne, saj dejansko to ne pomeni čisto nič drugega kot pa to, da boste imeli veliko dodatnih stroškov. Zato je les, da se izdelava ostrešja lahko začne takrat, ko pač želite, najbolje naročiti nekje na žagi, kjer točno poznajo pravi postopek skladiščenja in sušenja ter namakanja lesa.