Šport in prosti čas

Jahanje za otroke in terapije s konji

Imate doma otroka, ki je navdušen nad konji in se želi naučiti jahanja in ravnanja s to plemenito domačo živaljo? V tem primeru je mogoče vašega otroka, takoj ko so njegovi gibi motorično dovolj usklajeni in je po rasti dovolj velik, kar drži za nekateri otroke že pri starosti 3 let, posaditi na ponija in ga s tem vključiti v naraščajočo skupino ljubiteljev teh domačih živali. Pri tem vam ni treba skrbeti glede vprašanj pravilnosti odločitve zaradi njihove varnosti ali vpliva na otrokov razvoj.jahanje-za-otroke

Dokazano je namreč, da ob upoštevanju zgornjih omejitev, pravilen razvoj otrokove muskulature in okostja ne trpi, kar so bili glavni zadržki nekaterih izvedencev iz stroke, ki so zdaj že preživeti. Za varnost pa je v nadzorovanih okoliščinah v okviru jahalnih šol, dobro poskrbljeno. Na drugi strani v prid jahanju govorijo celo rezultati v okviru terapij z živalmi, pri čemer naj bi zlasti otrokom z boleznimi, ki se uvrščajo v skupino z opredeljenimi razvojnimi motnjami, zelo pomagale. Taka terapija naj bi celo dajala najboljše rezultate.
Ritmično gibanje pri jahanju konja otroka prisili, da pozornost usmeri na gibanje, ki je počasno, premišljeno in sproščujoče. Otrok pa se pri tem nezavedno nauči, kako se bolje koncentrirati. Vzporedno z izboljšanjem zmožnosti koncentracije se izboljšajo tudi motorične sposobnosti. Podobno velja tudi za socializacijo. Otrok se poveže z živaljo, njegovimi skrbniki in drugimi malimi jahalci. Nenehno izboljševanje otrokovih sposobnosti pa dodatno zvišuje nivo samozaupanja in veselje do učenja s ciljem izboljšanja.
Zanimivi so tudi izsledki iz prakse, ki kažejo, da so otroci, ki sodelujejo pri terapijah ali se ukvarjajo z jahanjem navadno mirnejši, bolj igrivi, niso nagnjeni k samoizolaciji, pogosteje vzpostavljajo stik z očmi in se smejijo.

Možnosti za jahanje v Sloveniji

https://www.youtube.com/watch?v=mF6DMJ8Pay0
Zdaj vas gotovo že zanima, kakšne so možnosti za jahanje pri nas. Trenutno je morda najbolj zanimiva ponudba manjših konjušnic, ki jih je mogoče najti povsod po državi, ki ponujajo tudi jahalne tečaje za najmlajše. Navadno ponujajo jahanje ponija za otroke oziroma vodenje na roki, kar poteka nekako takole:
Poni je primerno osedlan in pripravljen. Otroku se dodeli in nadene primerna čelada, potem pa s pomočjo pručke spleza na ponija. Skupaj z vodnikom se izvede nekaj krogov po maneži. Na koncu otrok razjaha in s tem je jahanje zaključeno. Ponija lahko jahajo otroci nekako med 3–10 let starosti. Za večje otroke so na voljo večji konji. Priporočljiva obleka vključuje zaprte čevlje in dolge hlače, za ostalo opremo navadno poskrbi konjušnica.