Računalništvo in internet

Kako poteka reševanje podatkov?

Sodobna tehnologija nam narekuje uporabo računalnikov in shranjevanje podatkov na računalnike. Dandanes imamo vsakič več podatkov, ki pa jih na nek način ne smemo izgubiti. Pravzaprav je veliko ljudi povsem odvisnih od podatkov, ki jih imajo na diskih. Vseeno pa večina vseh tistih, ki se bojijo za podatke, nimajo duplikata. Strokovnjaki za reševanje podatkov iz diska vsakomur priporočajo, da se podatki shranijo na drug prostor. Tako imate vedno podatke, če se vam slučajno pokvari disk. Reševanje podatkov v tem primeru nikakor ni lahko in za kar največji uspeh se zahteva roka strokovnjaka.

Reševanje podatkov naj opravljajo strokovnjaki

Zelo pomembno se je zavedati, da je ob okvari diska potrebno ohraniti mirno kri. Nikakor ne smemo burno reagirati in skušati podatke celo sami obnoviti. V tem primeru lahko privede do tega, da naredite še večjo škodo. V Sloveniji poznamo strokovnjake Kotar, ki natančno vedo, kako se lotiti reševanja podatkov (http://reševanjepodatkov.com) iz diska.

reševanje-podatkov

V trenutku, ko se vam zgodi okvara, je dobro, da pokličete strokovnjake, ki vam bodo svetovali, kakšni so postopki naprej. Zagotovo je najbolje, da disk čim manj premikate. Vsak nadaljni poseg na disku lahko povzroči dodatno škodo in oteži delo strokovnjakom. Lahko se zgodi, da celo uničite podatke.

Je reševanje podatkov zanesljivo?

Nihče vam ne more natančno zatrditi, ali je reševanje podatkov takšno, da si boste povrnili vse datoteke. Tega ne morejo vedeti niti strokovnjaki, saj se rezultat uspešnosti lahko vidi šele na koncu. Velikokrat se lahko rešijo prav vsi podatki, se pa zgodi, da podatki niso popolnoma obnovljivi. Dobite le delno bazo ali pa sploh nič. Vse je odvisno od same poškodbe diska in reakcije, ki je sledila po okvari.

Strokovnjaki Kotar imajo posebne naprave, s katerimi čim bolj natančno analizirajo okvaro in skušajo obnoviti izgubljene podatke. Pri reševanju je ključnega pomena dejstvo, da ostanete kar se da mirni. Pravo veselje pride šele takrat, ko smo si oddahnili ob prenovi vseh podatkov. Vsekakor pa bo to lekcija za v prihodnje, da boste imeli shranjene vse pomembne podatke še nekje drugje. Več kopij podatkov imate, manjša je možnost, da kdaj po nesreči ali zaradi okvare ostanete brez njih.