Zdravje in hrana

Očala na recept

očala

Odstotek ljudi z okvarami vida med odraslimi že dolgo narašča. Med najpogostejšimi razlogi za slabovidnost se redno navaja intenzivna uporaba računalnikov. Mednarodne raziskave kažejo, da ima očesne težave približno 50 do 90 % uporabnikov računalnikov, čeprav to seveda ni edini in poglavitni razlog za težave z vidom. Ob čedalje hitrejšem življenjskem tempu se pogosto zgodi, da ljudje težav z vidom na začetku niti ne opazijo. Redno preobremenjevanje oči lahko povzroči najrazličnejše motnje vida. Najpogostejši rezultat tega pa je navadno trajna okvara vida. V takem primeru vam okulist oziroma specialist oftalmolog po pregledu izda naročilnico ali recept za očala.

Ob naročilu očal na recept se strošek delno ali v celoti pokrije iz zavarovanja. V kolikor namreč izberete taka očala, katerih cena ni višja od zneska, do katerega ste upravičeni, za očala na recept ne doplačate ničesar. Pri tem je pomembno vedeti, da je višina zneska, do katerega ste upravičeni, odvisna od namembnosti očal in predpisane dioptrije, pri čemer je nespregledljiv pogoj urejeno zdravstveno zavarovanje.

Kako do očal na recept?

Najprej morate k osebnemu zdravniku, ki vam izda napotnico za okulista. Nato v ustrezni ambulanti ali v zdravstvenem domu opravite okulistični pregled. Po pregledu, med katerim vam izmerijo tudi dioptrijo, dobite naročilnico oziroma recept za očala. Naročilnico oziroma recept za očala lahko predložite v vsaki slovenski optiki, ki je pogodbena partnerica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Na vsaki taki naročilnici oziroma receptu je naveden skrajni datum veljavnosti, ki ga je treba upoštevati.
https://www.youtube.com/watch?v=Ireg79oWReA

Kdo je upravičen do očal na recept?

Pravica, ki izhaja iz zdravstvenega zavarovanja, je tudi pravica do pripomočkov za izboljšanje vida, zato lahko očala na recept dobi vsak, ki ima sklenjeno zdravstveno zavarovanje in ima okvarjen vid ali očesno bolezen, ki vpliva na vid. Do novih očal na recept za gledanje na daljavo ste po zakonu upravičeni vsaki dve leti. Otroci lahko dobijo očala na recept vsako leto, in sicer do dopolnjenega 15. leta starosti. Do bralnih očal pa ste upravičeni vsaki dve leti, vendar šele po dopolnjenem 63. letu starosti.