Računalništvo in internet

Je spletno oglaševanje najboljša pot do kupcev?

Živimo v svetu, kjer konkurence nikoli ne zmanjka, odločitve pa so običajno izredno hitre. V poslu je to lahko težava, še zlasti, če pri takšnemu »instant« poslovanju in prilagajanju trgu nismo spretni. Po drugi strani pa je lahko tudi prednost – prav zaradi hitrega odločanja potrošnikov lahko pridemo tudi do prednosti.

Za doseganje najboljših rezultatov prodaje se pogosto odločamo za spletno oglaševanje, ki ponuja prav hitro odločanje. Kupcu ponudi enostavno pot do izdelka, tako rekoč z enim klikom, prav tako pa mu odločitev olajša s tem, da mu ponudi prav njemu zanimive oglase (zaradi uporabe piškotkov), da mu omogoči enostavno primerjavo cen, prav tako pa takojšnje naročilo. Je oglas na spletu torej nekaj, kar se najbolj izplača za hitro prodajo izdelkov in storitev?

Spletno oglaševanje ni enostavno

Marsikateri lastnik spletne strani ali spletne trgovine je prepričan, da lahko na spletu objavi nekaj oglasov, pa mu bodo denarci pritekali kot po pipici. Pa ni povsem tako. Spletno oglaševanje je lahko učinkovito le, če se ga lotimo preudarno, predvsem pa z veliko znanja, ki ga običajen uporabnik večinoma nima.

V čem je težava? Veliko začetnikov si v prvi vrsti želi brezplačne spletne promocije, kar pomeni, da veliko stavijo na razširjanje informacij preko družbenih omrežij. Brezplačne objave, pri katerih pričakujejo, da jih bodo ljudje delili, se niti ne obnesejo več, ker je okolje že preveč nasičeno – tudi na strani, ki ima deset tisoč sledilcev, se na tako objavo nabere recimo zgolj deset všečkov, deljenj pa ni.

Ko želijo uporabnike aktivirati, nato ponudijo nagradno igro – a ta sicer prinese odziv, vendar zgolj kratkoročni, kajti sodelujejo večinoma tisti, ki sodelujejo v nagradnih igrah ne glede na vsebino (in torej niso nujno naša ciljna skupina), medtem ko marsikdo iz ciljne skupine ne sodeluje, saj ne želi oglasa deliti na svojem zidu, ne želi posredovati svojih podatkov in tako naprej. In tako pridemo do tega, da je treba za dobro spletno oglaševanje plačati, sicer ni učinka.

Zakaj potrebujete strokovnjaka?

Ne glede na to, ali bomo plačali za oglase na posameznih spletnih straneh, ali želimo njihovo prikazovanje v sklopu Googlovega AdWords, ali na družbenih straneh, velja najeti strokovnjaka, ki vam bo svetoval kje, kako, s kakšnimi vsebinami, za kolikšen proračun oglaševati. Potrebno je namreč analizirati, kje so najbolj prisotni predstavniki vaše ciljne skupine, poznati obiskanost posameznih spletnih straneh, na katerih se lahko oglašuje, sproti meriti in analizirati odziv oziroma učinkovitost oglasa…