Dom in oprema

Kakšna naj bo pisalna miza za doma?

Zaradi uporabe računalnika in spleta je vse več aktivnosti, ki smo jih nekoč opravili tako, da smo dejansko morali fizično nekam oditi, danes pa jih opravimo kar za svojo delovno mizo. Včasih smo tako pisalno mizo potrebovali v pisarni, doma pa so jo imeli le otroci, da so lahko pisali domače naloge.

Danes pa je pisalna miza za doma nujna za vsako gospodinjstvo. Je miza, na kateri imamo svoj računalnik, preko katerega komuniciramo s prijatelji, preko katerega plačujemo račune, se informiramo in spremljamo dogodke, prav tako pa nemalokrat tudi v sicer prostem času naredimo še kakšno malenkost za službo ali se ukvarjamo s svojimi najljubšimi hobiji.

Kakšno mizo izbrati?

Najprej je treba razmisliti predvsem o tem, koliko prostora potrebujete za delo. Običajno je lahko , še zlasti, če uporabljate prenosni računalnik, ki ne bo ves čas stal na njej oziroma ga lahko po potrebi tudi umaknete.

Razmislite tudi o tem, kje bo stala. Če bo umaknjena v domači pisarno oziroma v delovni kabinet, je lahko po videzu nekoliko bolj podobna pisarniškim, če jo boste imeli nekje v bivalnih prostorih, na primer v kotu dnevne sobe, pa mora biti veliko bolj elegantna. Lahko je minimalistična, torej zgolj delovna plošča na nogah, lahko greste v nekoliko bolj rustikalen stil in si izberete mizico, kakršne so nekoč uporabljali za pisanje pisem – torej z množico predalčkov nad delovno ploščo.

Kaj pa, če ste s prostorom izjemno omejeni? Potem lahko za pisanje služi tudi dvižna deska, ki jo po potrebi spustite s stene ob polici s knjigami ali celo pod stopnicami – da se le lahko tja na stolu stisnete tudi vi.

Kaj pa predali?

Ni nujno, da ima miza tudi predale, kajti prostor za shranjevanje lahko najdete tudi drugje. Če boste mizo uporabljali za plačevanje računov preko spleta, potem imate te lahko tudi kje drugje. Vsekakor velja, da naj bo na mizi vedno red, kajti če boste na njej odlagali stvari, bo cel prostor videti neurejen.

Naj bo mizica namenjena delu le takrat, ko odprete svoj prenosnik na njej, sicer pa tega zaprite in k njemu na mizo postavite kakšno lončnico ali družinsko fotografijo. Nenazadnje pisalna miza za doma ne sme postati resna delovna miza – dom naj ostane prostor sproščanja in druženja, ne pa dela.