Avtomobilizem

Kaj je hladilnik klime

Naš avtomobil se med delovanjem segreva. Največ toplote proizvede sam motor, saj se v njem izvaja notranje izgorevanje goriva, ki daje našemu vozilu moč. Zato je pomembno, da imamo poskrbljeno za primerno hlajenje notranjih komponent v samem motorju. Tukaj bi radi omenili hladilnik klime, ki skrbi, da je dovod stisnjenega zraka optimalen v našem motorju. V tem kratkem članku bomo predstavili glavne funkcije omenjenega hladilnika ter zakaj je eden izmed kritičnih delov vsakega modernega vozila.

Večje hlajenje pomeni več moči

Za močnejša vozila je potreben večji pretok zraka. Tukaj imamo predvsem v mislih stisnjen zrak, ki ga turbopolnilnik dovaja v motor med delovanjem. Res pa je, da bolj kot je zrak stisnjen, bolj se segreva. V tem primeru potrebujemo hladilnik klime. Nameščen je med turbopolnilnikom in motorjem, saj je njegova naloga, da ohladi zrak, ki bo bil uporabljen za izgorevanje goriva.

Hladilnik klime
Pri nakupu hladilnik klime imamo veliko izbiro

Pri vozilih, ki nimajo toliko moči, hladilnik klime ni potreben, vendar je njegova uporaba v vsakem primeru boljša, saj nam:

 • Zagotavlja večjo življenjsko dobo motorja
 • Boljši izkoristek moči
 • Bolj gladko delovanje vozila

Izboljšajmo delovanje motorja

V našem avtomobilu je vsaka komponenta na točno določenem mestu, ki zagotavlja najboljše delovanje. Več moči pa lahko dobimo, če zagotovimo pravilno izbiro komponent, ko kupujemo nadomestne dele.

Ko kupujemo hladilnik klime, se prepričajmo, da:

 • Je dotok zraka visok
 • Ni nečistoč ali blokad pretoka zraka do hladilnika
 • Izberimo pravilen model, ki je dovolj zmogljiv za moč našega motorja

Možnost imamo tudi, da na sam hladilnik namestimo ventilator, ki bo omogočal še večjo zmogljivost. To je večinoma potrebno pri vozilih, ki so pod visoko obremenjenostjo, kot so športni avtomobili ali industrijska vozila.

Različne vrste hladilnikov

Ko bomo kupovali nov hladilnik klime, bomo imeli na izbiro več možnosti. Najbolj pogoste so:

 • Zračni

  So najbolj pogosti hladilniki, ki jih lahko zasledimo v mnogih avtomobilih. Zagotavljajo visoko zmogljivost za vse vrste vozil.

 • Vodni

  Bolj moderni in napredni vodni hladilniki nudijo veliko večjo možnost hlajenja. Tako jih uporabljajo visoko-zmogljivi avtomobili, ki potrebujejo največjo moč hlajenja.

Za najboljšo in preverjeno ponudbo lahko obiščemo spletno stran www.silux-auto.it, kjer imamo na voljo tudi strokovnjake, ki nam bodo pomagali z izbiro.

Zakaj avto potrebuje katalizator? Preberite si članek na temo o katalizatorjih.