Dom in oprema

Najbolj pomembni kuhinjski elementi vsake kuhinje

Pri renoviranju se velikokrat osredotočamo na vizualne efekte posameznega kosa pohištva, zanemarimo pa funkcionalnost in uporabnost. Pri izbiri nove kuhinje ne pozabite na najpomembnejše elemente, ki vam lahko olajšajo ali pa otežijo vsakdan. Vsekakor ne izberite previsokih omaric, kjer boste potrebovali lestev, da boste dosegli zgornjo polico.

Ne izbirajte elementov brez dejanskega prostora za shranjevanje. Primaren namen vseh kuhinjskih omaric je namreč zagotavljanje dovolj velikega prostora za shranjevanje posode, gospodinjskih aparatov, pribora in podobno. Lep videz naj vsekakor igra določeno vlogo pri izbiri, vendar ne pozabite na uporabnost in enostavnost za vzdrževanje.

Razmislite, kaj dejansko potrebujete

Pred nakupom se skupaj z ostalimi člani družine pogovorite o tem, kateri kuhinjski elementi so nujni in kateri samo zaželeni. Razmislite, ali potrebujete ozko omarico za kis in olje, ali bi raje imeli malce širši element. Razmislite, koliko predalov potrebujete za pribor, pokrovke, plastične posode in podobno.

Največ prostora namreč zavzamejo ravno pokrovke in plastične posode za shranjevanje. vse najnujnejše elemente postavite drugega zraven drugega. Na ta način boste imeli na dosegu rok med kuhanjem vso posodo, kuhalne pripomočke, začimbe in podobno. Novi kuhinjski elementi naj tako dopolnjujejo drug drugega.

Posebni detajli

Novejše kuhinje v visokem siju so sicer lepe na papirju, vendar se v praksi ne obnesejo. V kolikor sami neradi čistite vsak dan, izberite površine v matirani barvi, brez steklenih dodatkov. Potencialno enoličnost boste odpravili z barvnimi ploščicami, živobarvnimi stenami ali pa pisano preprogo.

Vaši kuhinjski elementi naj bodo za dolgo življenjsko dobo v klasični obliki brez visokega sijaja ali sijočih ročk. Izberite na primer nežne odtenke fronte, ki jih dopolnite z lesenimi stranicami in pultom v barvi lesa. Takšen stil sovpada s stilom klasične ameriške podeželske kuhinje, ki ga vidimo velikokrat v različnih filmih in nadaljevankah. Dodatna prednost tega stila je tudi v tem, da ima dolgo življenjsko dobo in ne gre ven iz stila.