Dom in oprema

Najboljša sedežna garnitura leta 2020

V vsaki dnevni sobi je sedežna garnitura osrednja točka. Na njej sedimo, jemo, se družimo in včasih tudi spimo. Leto 2020 daje poudarek na trajnosti, trpežnosti in vzdržljivosti pohištva, predvsem večjih sedežnih garnitur. Nihče ne more vnaprej predvideti, kako dolga bo življenjska doba sedežne garniture, lahko pa jo podaljšamo že na začetku s previdno izbiro velikosti, postavitve, oblike, materiala in barve. Predvsem barva in material sedežne garniture sta bistvena v gospodinjstvih z majhnimi otroki.

Velikost sedežne garniture napram velikosti dnevne sobe 

V primeru, da imate veliko in prostorno dnevno sobo, potem lahko izberete veliko moderno sedežno garnituro, ki bo zasedla večino prostora. Lahko pa izberete srednje veliko kotno sedežno garnituro, ki jo dopolnite s stoli ali pa naslonjačem. Nekaj prostora vam bo vzela tudi klubska mizica, ki jo boste postavili nasproti sedežne. Razmislite o celotnem videzu prostora. Če nameravate dodati tudi omare, dnevne sestave in podobno, izberite krajši kavč v obliki črke L. V kolikor iščete pa elegantno garnituro kot fokusno točko prostora, pa izberite robusten kavč v obliki črke O, ki bo nudil ogromno prostora za sedenje. 

Odločite se o postavitvi in obliki kavča

Poleg same velikosti, sta pomembni tudi postavitev in oblika kavča. S postavitvijo preusmerimo fokus prostora na ali stran od sedišča. Razmislite, ali veliko časa sedite in gledate televizijo, pišete na računalniku ali berete knjige? V kolikor je odgovor da, potem sedežno garnituro usmerite v smeri televizije. V kolikor radi igrate družabne igre, potem pred vaš novi elegantni kavč postavite robustno klubsko mizico. V kolikor imate številčno gospodinjstvo, okoli kavča postavite tudi veliko stolov in blazin za sedenje, da ustvarite prijetno vzdušje. Oblika črke L je najbolj primerna za vsa gospodinjstva, kjer je veliko odprtega prostora, ki ga je potrebno razmejiti. Obenem nudi največ udobja.

Material in barva sedišča v gospodinjstvu z majhnimi otroci

Najbolj kvalitetne in vzdržljive so usnjene sedežne garniture. Slednje zdržijo ob primerni rabi več desetletij. V gospodinjstvu z majhnimi otroci pa usnjene garniture žal ne pridejo v poštev, saj jih je težje zaščititi pred kemičnimi svinčniki in flomastri. Najbolj primerne so moderne sedežne garniture iz tekstila. Izberite bolj pisan ali temen material sedala, kjer madeži in packe ne bodo tako opazni.  Za večje udobje izberite takšen kavč, ki ima nastavljivo hrbtišče, dodatne blazine in izvlečno ležišče.