Računalništvo in internet

Največkrat zaradi okvare izgubimo družinske fotografije

Okvara računalnika je prava nočna mora. Nihče ji namreč ne more uiti, pa naj bo še tako previden, in zagotovo se je pripetila tudi že vam, ali pa se vam še bo.Kadar se računalnik pokvari zaradi težav s strojno opremo, ali pa tudi takrat, ko imamo težave s programsko opremo,  se je skorajda malo pozno razburjati. Vsi namreč vemo, da bi morali redno skrbeti za varnostne kopije, vendar se tega izjemno redko držimo. Tako lahko ostanemo brez pomembnih kontaktov, brez seminarske ali diplomske naloge, brez dostopa do spletne banke in podobno, največkrat pa izgubimo tisto, kar nam je pravzaprav najljubše: družinske fotografije.
Na srečo takrat, ko se računalnik pokvari, še ni vse izgubljeno. Podjetja, ki so specializirana za reševanje podatkov (http://resevanjepodatkov.blogspot.com/) lahko namreč z nekaj truda v večini primerov poskrbijo, da boste svoje družinske fotografije dobili nazaj – tudi takrat, kadar vaš lokalni računalniški mojster že napove, da je prepozno. Okvara računalnika namreč ne pomeni, da je prišlo do fatalne okvare diska, zato se vedno izplača poskusiti.
Žal je tako, da nas okvara računalnika ne izuči za vedno. Po njej najprej redno skrbimo, da so naši dokumenti in fotografije na varnem, redno si delamo varnostne kopije in se nekaj časa celo odločamo za razvijanje slik. Tako družinske fotografije na veliko veselje babic in dedkov, ki niso digitalno usmerjeni, nekaj časa celo dajemo v razvijanje in jih spreminjamo v analogno obliko. Nato pa … ponovno zmanjka časa in še bolj volje, in na računalniku se ponovno kopičijo podatki, ki bi jih bilo bolje pospraviti in hraniti na zanesljivem mediju. Takrat se je zagotovo dobro opomniti, kako nas je pokvarjen računalnik spravil v slabo voljo že prvič in koliko smo nazadnje plačali za reševanje podatkov. Saj veste – nekaj minut dela, ko slike z računalnika naložimo na CD, DVD, ključek ali zunanjo enoto, je neprimerljivih z živčnostjo ter stroški, ki jih povzroči okvara.