Računalništvo in internet

Od registracije domene do spletne strani

Za uspešno predstavitev na spletu boste potrebovali domeno, spletno stran, spletno gostovanje, opcijsko pa tudi SSL certifikat. Izgleda preprosto, a v množici ponudb se lahko znajdete v dilemi, kaj je tisto, kar zares potrebujete. Na izbiro imate namreč brezplačne in plačljive storitve, različne pakete ter dodatne opcije in nadgradnje. Kombinacij je torej ogromno.domene
Predstavili vam bomo najbolj optimalno izbiro storitev za učinkovito osnovno predstavitev na spletu.

DOMENA

Domena je spletni naslov, ki predstavlja vašo spletno stran. Gre za zelo pomemben element predstavitve na spletu, kjer morate biti pozorni predvsem na ime domene in domensko končnico.
Pri izbiri domene je dobro upoštevati naslednje lastnosti:
– ima največ 15 znakov,
– je zapomljiva,
– se imenuje kot podjetje, dejavnost ali blagovna znamka,
– predstavlja tematiko spletne strani,
– ne vključuje številk in pomišljajev.

Pri domenski končnici lahko izbirate med generičnimi domenami (.COM, .NET, …), nacionalnimi domenami (.SI, .EU, …) in premium domenami (.CLICK, .XYZ, …). Izbira domenske končnice je zelo pomembna, saj da obiskovalcu jasno vedeti, kaj lahko na spletni strani pričakuje.
Ko boste domeno izbrali, jo je treba še registrirati. Opravite jo na spletni strani registrarja. V okence najprej vpišete svojo izbrano domeno. V kolikor le-ta še ni zasedena, vas bo ponudnik vodil skozi postopek registracije.

SPLETNA STRAN

Če imate dovolj znanja in se boste odločili za samostojno izdelavo spletne strani, potem vam priporočamo uporabo sistema WordPress. Gre za eno najboljših brezplačnih orodij za ustvarjanje spletnih strani, ki temelji na uporabnosti, spletnih standardih in estetiki. WordPress uporablja že več kot 25 milijonov uporabnikov, kar je dovolj zgovoren podatek o njegovi kakovosti.

spletne strani

SPLETNO GOSTOVANJE

Ko imate spletno stran narejeno, jo je treba naložiti na strežnik, da bo le-ta vidna na spletu. Pri tem vam svetujemo, da sledite trem korakom:

1. korak – izbira ponudnika
Pri izbiri ponudnika upoštevajte naslednje dejavnike: lokacija in kakovost strežnika, odzivnost podporne službe, reference in dodatne storitve, ki jih ponujajo. Priporočamo vam, da je strežnik lociran v Slovenji. S tem bo vaša stran delovala hitreje. Stran naj tudi gostuje na SSD strežniku, kar je še en razlog za hitro, pa tudi učinkovito delovanje strani.

2. korak – oblika spletnega gostovanja
Poznamo deljeno, VPS, reseller, namensko gostovanje in gostovanje v oblaku. Za gostovanje osnovne spletne strani vam priporočamo deljeno spletno gostovanje. To pomeni, da bo vaša stran na strežniku, kjer gostujejo tudi druge strani. Gre za najcenejšo obliko gostovanja, ki v kombinaciji s SSD diski ponuja najbolj optimalno in učinkovito izbiro.

3. korak – paket gostovanja
Pri izbiri paketa morate upoštevati, ali boste gostovali eno ali več strani, ali bo ta statična ali dinamična, število poštnih predalov, ki jih potrebujete, in v primeru WordPress spletne strani mora paket gostovanja omogočati tudi kreiranje podatkovnih baz.
Dodatne storitve, ki tudi niso zanemarljive, so: število FTP računov, pogostost izdelave varnostnih kopij, vrsta nadzorne plošče ter število gostujočih domen, poddomen in parkiranih domen.

SSL CERTIFIKAT

SSL certifikat varuje povezavo med spletno stranjo in obiskovalci. Z njim povečate zaupanje spletne strani in s tem posledično povečate obisk na njej. Izbirate lahko med tremi vrstami certifikatov:

  • Domenski – primeren je za manjše spletne strani in podjetja. Aktiviran je v nekaj minutah.
  • Poslovni – za mala podjetja in spletne trgovine. Aktiviran je v nekaj dneh.
  • Razširjeni (EV) – nudi najvišjo stopnjo zaupanja. Primeren je za večja podjetja in spletne trgovine. Aktiviran je v 10 – 20 dneh.

ZAKLJUČEK

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov se boste lahko uspešno predstavili na spletu. Podrobnejše informacije o posameznih storitvah pa si lahko preberete na portalu o domenah in spletnem gostovanju Vortex.si.

Za kvalitetno povezavo ali izdelavo omrežja v pisarni ali doma si omislite kvaliteten router.