Dom in oprema

Ogledala za naš dom

Tudi papagajček, pa naj mu bo ime Koki ali Piki, ima v svoji kletki rad ogledalo. Ogledala so pač super stvar, saj se v njih vidiš, kar je neka posebnost, ki jo v naravi sorazmerno redko doživimo. Samo voda nam vrne našo sliko, pa še ta je pogosto popačena, medtem ko nam ogledala vrnejo natančno tisto, kar se v njih prikaže, pa naj nam bo to všeč ali pa ne.ogledala

Morda se sprašujete, če se papagajček Koki rad ogleduje. Seveda, ptičkom je to zelo zanimivo in poleg gugalnic, so ogledala zanje gotovo ena najbolj priljubljenih možnosti, tako da če imate doma katerokoli vrsto ptice, ji hitro namestite takšne dodatke, če jih seveda še nima.

Okrasna ali praktična funkcija

Ogledala doma so nekaj drugega. V njih se pogosto ne gledamo za zabavo, ampak nas zanima denimo kako nam stoji kaka obleka, kje smo si pustili še kaj brade, da ne bomo šli jutri v službo slabo obriti, lahko pa so tudi okrasna. Okrasnih ogledal je sicer danes manj, kot jih je bilo včasih. So tudi veliko bolj dolgočasna, sam so okrasna ogledala lahko narejena s čudovitimi okvirji, največkrat kovinskimi in kadar so odvozi kosovnega pohištva, se vedno pojavi kup zbirateljev različnih surovin, pa tudi starin in med slednjimi imajo najraje ravno ogledala v krasnih okvirjih. Takšna ogledala, potem lepo prenovljena, lahko pri poznavalcih in resnih zbirateljih, dosežejo tudi zelo visoko ceno.
Doma imamo vsi ogledalo v kopalnici, ki pa je pogosto manjše in če se še zarosi, se je potem v njem prav težko videti. Zato je potrebno imeti v kopalnici tudi dobro luč, da se lahko na obrazu opazi vsaka podrobnost, da ne bi šli denimo na poslovni sestanek z nekaj strjene zobne paste, ki smo si jo po nesreči slabo obrisali.

Ogledala so skoraj za vsak prostor

Od drugih domačih prostorov, se ogledala sicer največkrat pojavljajo v predsobah in pa spalnicah. Nekateri pravijo, da ogledalo poveča prostor, tako da jih srečujemo potem tudi v dnevnih sobah, še posebej v prostorih, ki zares niso največji in tako pridobijo na globini. Sam nisem ljubitelj ogledal ravno vsepovsod, v spalnici pa mi tudi nekako niso najbolj všeč, razen morda na notranjem delu omare, pa še v tem primeru mora biti potem to kar velika omara, da so vrata na katerih je ogledalo prilepljeno, dovolj velika.

Posledično je potem lahko dovolj veliko tudi ogledalo.
Nekateri pa imajo radi ogledala celo na stropu, spet drugi pa jih sploh ne marajo. V stanovanjskih blokih in stolpnicah, so velika ogledala pogosto tudi v dvigalih. Tudi za to obstajata dva pomembna in povsem praktična razloga. Prvi je, da se na hitro še enkrat pogledate, če ste dobro zavezali kravato in se počesali, drugi pa že prej omenjeni, ki prostor optično povečano, s čimer pri marsikomu zmanjša občutek klavstrofobije.

Preberite si tudi članek o tem, kako poteka pregled in sanacija kanalizacije.