Računalništvo in internet

Web hosting – kaj je to?

web-hosting-kaj-je-to

Web hosting je spletna storitev, ki posameznikom, podjetjem in drugim institucijam omogoča, da so njihove spletne strani dostopne na svetovnem spletu. Kot ste najbrž ugotovili že sami, gre za angleški izraz, ki ga v slovenščino prevajamo kot spletno gostovanje. Pogosto lahko zasledimo tudi drugačne zapise, na primer gostovanje spletnih strani ali zgolj gostovanje.

Oblike web hostinga

Spletno gostovanje oziroma web hosting (web-hosting.si) je naročnikom na voljo v različnih oblikah. Najbolj razširjeno je deljeno gostovanje, ki v angleščini sliši na ime shared hosting. Dobro je, da poznate angleške izraze, saj se pojavljajo ne le na tujih spletnih straneh, temveč tudi na slovenskih. Pri deljenem gostovanju na enem strežniku gostujejo strani večjega števila naročnikov, vsak naročnik pa prejme dostop do nadzorne plošče, kjer lahko upravlja svoje spletne strani, e-poštne naslove, SSL certifikate in podobno. Najpriljubljenejša nadzorna plošča je cPanel, njeno uporabo pa naročnikom omogočajo tudi številni domači ponudniki gostovanja.

VPS gostovanje je namenjeno naprednejšim uporabnikom in je cenovno gledano precej dražje od deljenega. Naročnikom omogoča več svobode, hkrati pa od njih zahteva tudi znanje s področja IT-ja (pri deljenem gostovanju to ni potrebno). VPS gostovanje je nekoliko zmogljivejše, saj si strežnik deli mnogo manjše število naročnikov, prav tako pa so posamezne enote povsem ločene – tako programsko kot strojno.

Še zmogljivejše je namensko gostovanje, za katerega se pogosteje kot slovenski izraz uporablja angleški – dedicated hosting. Pri tej storitvi posamezen naročnik prejme celoten strežnik. Seveda ga prejme le v upravljanje, fizično pa se še vedno nahaja v data centru ponudnika gostovanja, saj je prostor ustrezno varovan, sam strežnik pa v svetovni splet povezan prek zmogljive linije.

Posebno vrsto web hostinga predstavlja gostovanje za nadaljnjo prodajo. Slovenski izraz se tukaj praktično ne uporablja, temveč boste mnogo večkrat zasledili tujega – reseller hosting (ali delno tujega – reseller gostovanje). Pri reseller gostovanju gre lahko za deljen, VPS ali namenski strežnik, poanta je le v tem, da naročnikom omogoča nadaljnjo prodajo. Kdor se torej odloči za reseller hosting, lahko ustvarja lastne pakete gostovanja ter jih po poljubnih cenah prodaja svojim strankam.

Ko izbirate web hosting ponudnika …

Bi radi tudi sami imeli spletno stran, ki si jo bo lahko ogledal sleherni uporabnik interneta? Pri izbiri web hosting ponudnika upoštevajte naslednje nasvete. Izberite ponudnika, ki se z nudenjem gostovanja ukvarja že dolgo. Preizkušeni ponudniki imajo bogate izkušnje in največkrat tudi zmogljive strežnike, ki si jih neuveljavljeni ponudniki le stežka privoščijo.

Prepričajte se, da ponudnik hitro odgovarja v primeru, ko naročnik potrebuje pomoč. Podatke o učinkovitosti telefonske ter e-mail podpore boste najlažje našli na forumih in blogih, seveda pa lahko ponudnika pokličete oz. mu pišete tudi sami.

Naslednji nasvet vam bo koristil, če boste želeli, da bi vaša stran delovala čim hitreje. Pravzaprav bi to moralo biti eno izmed vaših osnovnih vodil, saj hitrost delovanja spletne strani vpliva na uporabniško izkušnjo. Torej, izberite ponudnika, ki nudi SSD gostovanje. To pomeni, da so v strežnike vgrajena SSD diskovna polja, ki so od HDD diskov mnogo hitrejša.