Zdravje in hrana

Pogosta in resna mentalna bolezen

Blagi do intenzivni simptomi depresije

Simptomi depresije so lahko blagi pa tudi izjemno intenzivni. Tipični znaki tovrstne motnje so občutek globoke žalosti, hude praznine, pesimizma, nemoči, brezupa, izguba zanimanja za aktivnosti, izguba libida, razdražljivost, občutek krivde, močno nostalgično razpoloženje za preteklimi dogodki.

Obenem se depresija kaže v izgubi energije, težavi z razmišljanjem, fizičnih simptomih, razmišljanju o smrti ter celo samomoru. Depresivne ljudi neredko spremlja tudi občutek osamljenosti. Verjamejo, da niso vredni ljubezni. Počutijo se ujeti, ne vidijo izhoda iz svoje situacije. Poleg simptomov depresije se lahko pojavijo še znaku anksioznosti.

Najpogostejši vzroki za depresijo

Vzroki za depresijo so lahko biokemični, genetski, psihološki ali pa družbeni. K simptomom razvoja lahko prispevajo diferenciacije in nekatere kemikalije v možganih. Najbolj tipično je na primer pomanjkanje hormona serotonina. Depresija se lahko pojavi znotraj družine. Zanimiv je podatek, da če se bolezen pojavi pri enem od dvojčkov, je kar 70 % možnosti, da se bo pojavila tudi pri drugem.

Vzroki za depresijo
Vzroki za depresijo so lahko biokemični, genetski, psihološki ali pa družbeni.

Zakaj pride do poporodne depresije

Poporodna depresija je stanje, kadar novopečena mamica namesto nepopisnega veselja ob rojstvu otroka občuti povsem nasprotna čustva. Za poporodno depresijo je zlasti značilno nezadovoljstvo, utrujenost, tesnoba, strah zaradi nove in velike odgovornosti. Pri materi neredko prihaja tudi do nenadnih nihanj v razpoloženju.

Takšno stanje zelo pogosto nastopi tudi kot posledica hormonskega neravnovesja. Po porodu se ženski namreč občutno ter zelo hitro zniža raven hormonov.

Vzroki za nastanek depresije po porodu

Vzroki poporodne depresije so lahko različni. Najpogosteje pa so povezani z neprijetnimi ter stresnimi dogodki. Že porod je precej velika hormonska sprememba, če pa temu slučajno sledi še travmatična izkušnja poroda, je verjetnost za takšno stanje še toliko večje.