Šport in prosti čas

Postajališče za avtodome v Ljubljani

Privrženci avtodomov se lahko na dopust odpravijo tudi na veliko drugih destinacij, ne le na obalo. Postajališče za avtodome ali s kratico PZA je kraj, kjer se lahko namestite praktično po celi Sloveniji in tudi Evropi. V zadnjih letih se je ta način dopustovanja precej razširil, pa tudi namestitev je cenovno izredno ugodna (če seveda odštejemo stroške vzdrževanja prevoznega sredstva in gorivo).

V našem glavnem mestu, v Ljubljani, imamo kar nekaj takih mest. Postajališče za avtodome najdemo na vsaj štirih enostavno dostopih mestih. Parkirati se da na posebej označenih mestih, cena za nočitev je minimalna, ponekod pod določenimi pogoji celo brezplačna. Postajališče za avtodome gostom ponuja neposredno bližino elektrike, svežo vodo, izpust za fekalije, wc, tuš in pomivalno korito. Na nekaterih postajališčih si lahko celo operete oblačila v pralnem stroju.

Po navadi so v neposredni bližini avtobusne postaje, kjer se da tudi na avtomatu za nakup kartice Urbana kupiti vozovnico za mestni promet. Zaradi tega se da tudi v center mesta priti relativno hitro in zelo enostavno. Za tiste, ki so po duši bolj rekreativci, pa se planira tudi ureditev postajališč za najem mestnega kolesa.

Ker je v Ljubljani ogromno turističnih, naravnih in kulturnih znamenitosti, na postajališčih ni urejenih nekih zanimivosti, kot je to običajno pri kampih za avtodome. Postajališča so izredno praktična in dobrodošla ravno zato, ker lahko dobesedno vsak dan vidimo drug kraj. Postajališče za avtodome je zato postalo priljubljen kraj za krajši postanek, saj nam ni treba ves čas iskati in rezervirati hostlov, apartmajev in hotelov, bivališče namreč ves čas vozimo s sabo, pa še tam se najbolj domače počutimo. Hkrati pa smo vsak dan na drugem kraju in si vseeno lahko privoščimo svežo prho, izpraznimo toaleto in napolnimo svoje elektronske naprave.

Kot vidimo, se turistični trg neprenehoma prilagaja posameznikom, tako da res lahko vsak najde najboljši način preživljanja počitnic zase.

Če radi preživljate dopust na mestih, ki dopuščajo adrenalinske užitke, je pravi čas, da si pogledate, kako deluje podvodna kamera in si eno omislite tudi zase.