Dom in oprema

Kuhinje po meri za vsako hišo

Kuhinje so že od nekdaj prostor, v katerem se zadržujemo večino svojega časa. Za nekatere so tudi ena od redkih priložnosti, ko je celotna družina zbrana na kupu. Kuhinje po meri so pravo središče dogajanja vsake družinske hiše. Z leti so postajale vse večje in bolj odprte, pogosto jih v en prostor združujemo še z jedilnicami in dnevnimi sobami. V kuhinjah preživimo veliko časa, zato je prav, da njihovemu opremljanju posvetimo dovolj časa.

Ko izbiramo kuhinjo po meri, je pomebno, da se najprej odločimo, kakšne so sploh naše želje in potrebe. Ali bomo kuhinjo uporabljali samo občasno, mogoče zavili vanjo samo po kozarec vode ali kratko malico, ali pa so naše želje večje in bomo v njej ustvarjali prave kuharske mojstrovine. Lahko jo združimo s prijetnim jedilnim kotom, kjer bomo preživljali skupna jutra ob okusnih zajtrkih. V tem primeru bo že sama zasnova kuhinje drugačna. Potrebovali bomo veliko več prostora. Mogoče bomo na sredino kuhinje vgradili kuhinjski otok, zraven pa postavili velik pult za valjanje testa in odlaganje.

Ko se odločamo za novo kuhinjo, se moramo zavedati, da to ni samo kos pohištva, ki ga lahko enostavno premaknemo ali zamenjamo, ko nam ni več všeč. Kuhinja po meri naj bo zato premišljeno izbrana, uporabljeni materiali naj bodo kakovostni in prijetni na videz in otip. Površine naj bodo zaščitene pred vplivi vlage in kuhanja. Zato izdelavo in vgradnjo zaupajmo samo prekaljenim mojstrom. Delovne površine naj bodo oblečene v masivni les ali še bolje kamen, lahko so tudi nerjavečega jekla ali teraca.

Kuhinja po meri je najboljša rešitev tudi za manjše prostore, kjer bi le s težavo smiselno umestili elemente standardnih mer in dimenzij. Po dogovoru nam bo izkušen mizar izdelal vgradne omarice in police, sami pa lahko dodamo manjše malenkostne dodatke, naprimer obešalnike za kuhinjske krpe, stojala za kuhinjske pripomočke, na steno nad pomivalnim koritom pa pritrdimo stojalo za papirnate brisače in folije.

Za konec pa morda še zanimivost. Ali veste da je beseda barbecue pravzaprav večpomenka in v prvi vrsti pomeni žar, nato pa še zabava. Še več o tem si preberite v naslednjem članku.