Računalništvo in internet

Registrirati domeno .COM ali raje ne?

Ste se znašli v situaciji, ko morate registrirati domeno? V kolikor se z njo srečujete prvič, vas najverjetneje obletavajo različne misli o tem, katero domeno registrirati. Ali bi registrirali domeno .SI, .COM, .NET, .EU ali morda katero drugo? Danes bomo več besed namenili domeni .COM, po prebranem pa vam bo povsem jasno, ali je omenjena vrhnja domena za vaš spletni projekt prava ali ne.

Če boste želeli pridobiti še dodatne informacije, pa vam v branje priporočamo članek z naslovom »Kdaj ni dobro registrirati .COM domene?«.

Na kratko o domeni .COM

Kratica .COM izhaja iz angleške besede commercial, kar kaže na njihovo prvotno rabo – bile so namenjene komercialnim podjetjem. Domene .COM pa so že dolgo v uporabi za praktično kakršnekoli spletne projekte. Gre namreč za vrhnjo domeno, ki po številu registracij močno vodi pred »zasledovalci«. Naj na tem mestu kot za zanimivost navedemo, da se na drugem mestu nahaja domena .TK, na tretjem .CN, na četrtem .DE in šele na petem .NET.

Domena .COM je torej primerna za skorajda vsakogar. Uporabljajo se ne le za projekte v angleškem ali drugem tujem jeziku, temveč tudi v slovenskem. Zagotovo ste tudi sami že kdaj naleteli na slovensko spletno stran, ki je imela končnico .COM. Nenazadnje je na omenjeni vrhnji domeni postavljen tudi največji novičarski portal v Sloveniji.

Pa je .COM tudi najboljša izbira?

Zapisali smo, da domeno .COM lahko vedno uporabite. Vprašanje pa je, če je njena uporaba najboljša rešitev v čisto vsakem primeru. Naj vam kar povemo, da ni. Če želite postaviti spletno stran v slovenskem jeziku, vam priporočamo, da se raje poslužite domače nacionalne domene .SI. Konec koncev je namenjena prav njim – slovenskim spletnim stranem.

So domači uporabniki spleta na .SI domeno navajeni bolj kot na .COM? Po našem mnenju so navajeni na obe, glavna razlika pa je v tem, da na .SI domeni pričakujejo vsebino v slovenskem jeziku. Za domeno .COM tega ne moremo zapisati, saj so na njih postavljene spletne strani v najrazličnejših jezikih. Velika večina jih je v angleškem.

Izbrati .COM, ko je .SI zasedena?

V primeru, da vaša spletna trgovina ali stran ni namenjena domači publiki, temveč Američanom, Angležem ali Avstralcem, nimate kaj dosti razmišljati – registrirajte domeno .COM. Kaj pa, ko imate stran v slovenščini, vendar ste ugotovili, da je domena s končnico .SI že zasedena? V tem primeru vam svetujemo, da poiščete drugo ime domene. In ne zato, ker bi bilo s .COM domeno kaj narobe, temveč zato, da boste lahko registrirali čim več istoimenskih vrhnjih domen. S tem, ko boste registrirali domene vasa-domena.si, vasa-domena.com, vasa-domena.net in vasa-domena.eu, se boste namreč odlično zavarovali pred konkurenco.