Tehnologija

Potrebujete baterije?

Baterije poganjajo svet. Tako kot si ne znamo več sveta predstavljati brez elektrike, si ga tudi ne znamo več predstavljati brez baterij, saj vsak dan uporabljamo različne izdelke, ki ne delujejo brez baterij.

Alkalne, litijeve ali kakšne druge

Največkrat so v uporabi 1,5 V baterije z oznako AAA, s čimer je označena velikost baterije. Vendar pa pri baterijah ni pomembna le njihova oblika ali velikost, temveč tudi to, iz česa so narejene. Znano je recimo, da alkalne baterije zdržijo dalj časa kot cink kloridne baterije, vendar tudi slednje zadostujejo, če jih uporabimo na primer za televizijski daljinec ali kaj podobnega. V ta namen je škoda kupovati kaj dražjega.

beterija

Po drugi strani pa so litijeve baterije tiste, ki so najbolj cenjene, saj omogočajo najboljšo zmogljivost. Glede na teste proizvajalcev naj bi dosegale namreč tudi življenjsko dobo do 10 let, kar je veliko več kot baterije vsake druge vrste. Največkrat jih uporabljajo bolj zahtevni uporabniki, ki jih potrebujejo v različne namene – na primer za bliskavico svojega fotoaparata, zato so idealne za profesionalne fotografe.

Najbolj pogosto pa uporabljamo tako imenovane alkalne baterije, ki imajo sicer krajšo življenjsko dobo in zmogljivost kot litijeve, a daljšo kot cink kloridne, ki so seveda tudi najcenejše. Takšen baterije so najbolj običajne zato, ker zadostujejo za večino namenov, za katere jih uporabljamo.

Baterije, ki ne stečejo

Se vam je že kdaj zgodilo, da določenega izdelka, v katerem so bile tudi baterije, dalj časa niste uporabljali, ko ste ga končno želeli uporabiti, pa ste ugotovili, da je iz baterije stekla vsa vsebina? To je zelo neprijetno, hkrati pa se lahko zgodi, da zaradi tega izdelek ne deluje več tako, kot je treba. Snovi, ki so v večini baterij, so poleg tega tudi škodljive, zato ni dobro, da pridemo v stik z njihovo vsebino.

Kako to preprečiti? Nekateri zato svetujejo, da baterije vedno odstranimo iz naprav, ki jih dalj časa ne uporabljamo, da ne pride do zlitja, še bolj elegantna rešitev pa je, da kupimo baterije, ki se ne zlijejo oziroma, ki ne stečejo – če še niste slišali zanje, je sedaj čas, da jih poiščete na spletni strani Ebax.si ter tako poskrbite za to, da boste preskrbljeni s kakovostnimi baterijami.

Ovitki za telefon poskrbijo za dodatno zaščito. Hočeš zaščititi svoj GSM telefon pred poškodbami ali pa želiš, da postane edinstven modni dodatek? Preberi več …