Avtomobilizem

Prednosti LED avtomobilskih žarometov

Tehnologija luči za avto se je razvijala zelo počasi. Prve izvedbe so uporabljale acetilen ali olje, kot gorivo. Niso bile pa zanesljive, saj so oddajale zelo malo svetlobe. Šele konec 19. stoletja so prve električne žarnice postale na voljo, kot dodatna oprema, za prvi električni avtomobil. Halogenska tehnologija pa je z nami že skoraj 70 let in je še vedno zelo razširjena. Zadnje nekaj let pa lahko opazimo trend uporabe LED žarnic za avto. To je večinoma zaradi izrednih prednosti, ki jih lahko koristijo vsa vozila.

LED žarnice za avto so vedno bolj popularne

Dandanes lahko opazimo, da vedno več novih vozil uporablja LED žarnice. Delujejo tako, da ko čez polprevodnik steče električni tok, ta prične oddajati svetlobo. Včasih so bile uporabljene samo za hišne aparate ter luči, vendar so z napredkom tehnologije postale univerzalno svetilo.

LED žarnice za avto so vedno bolj popularne
Mere za LED žarnice za avto

Prvič smo jih lahko zasledili v serijski prodaji avtomobilov leta 2008 znanega nemškega proizvajalca avtomobilov Audi. Do nedolgo nazaj so bile LED žarnice dokaj nedostopne zaradi svoje cene in težke dobavljivosti. Sedaj pa so na voljo za nove in starejše avtomobile.

Prednosti napredne tehnologije LED

Res je, da so LED žarnice za avto šele v zgodnjem razvoju, vendar imajo že sedaj veliko prednosti pred drugimi tehnologijami. Prva stvar, ki jo bomo opazili, je da uporabljajo zelo malo energije. To pomeni, da:

  • Se napajalni del avtoelektrike ne bo pregreval
  • Bo celoten električni sistem v avtu porabil manj energije
  • Bodo Led žarnice za avto imele daljšo življenjsko dobo

Akumulator in alternator v našem vozilu sta ključni komponenti, ki skrbita, da je vsa avtoelektrika napajana. Tako naš GPS, radio, smerniki, žarometi in ostala oprema deluje brez težav. Če uporabljamo LED žarnice za avto, pa bomo manj obremenjevali cel sistem, kar pomeni, da bomo ohranjali zdravje vseh avtoelektričnih komponent.

Veliko daljša življenjska doba žarnic

Vzdrževanja avtomobila je nekaj s čemer se mora vsak voznik slej ali prej soočiti. Najbolj pogosto se zgodi, da moramo zamenjati izgorele žarnice, saj imajo dokaj kratko življenjsko dobo. To so lahko žarometi, lučka v kabini, luči za tablico ipd. V vsakem primeru je to dokaj pogosto opravilo na vsakem vozilu. LED žarnice pa imajo veliko daljšo življenjsko dobo, kot druge. Tako zdržijo od 10x do 20x dlje, saj delujejo izredno učinkovito, se manj segrevajo in obenem manj obremenjujejo avtoelektrične komponente.

To pomeni, da bomo uživali prednosti, kot so:

  • Manj pogosto vzdrževanje avtomobila
  • Prihranek pri nakupu žarnic na dolgi rok
  • Večjo zanesljivost delovanja luči v vsakem pogoju

Nadgradnja luči v našem avtomobilu

Veliko novih avtomobilov še vedno pride iz tovarne opremljenih s halogenskimi žarometi. Ko kupujemo LED žarnice za naš avto, pa morda nimamo vse potrebne opreme za nadgradnjo. Res je, da nekatere žarnice lahko preprosto zamenjamo, kot so v kabini, predalčniku in druge, žarometi pa zahtevajo malce več dela. Dostikrat se temu lahko ognemo, če kupimo komplet, ki vsebuje pretvornike in druge elemente, ki nam omogočajo, da LED žarnico preprosto namestimo brez dodatnih komplikacij.

Priporočeno je, da se pred nakupom posvetujemo z lokalnim mehanikom. Nakup lahko opravimo tudi preko spleta na strani www.silux.rs, kjer nam bodo specializirani strokovnjaki pomagali pri izbiri.

Večja varnost med vožnjo

Led žarnice za avto nam olajšajo vožnjo na več načinov. Prva je ta, da avtoelektronika ne bo tako obremenjena, saj se bo 90% vse energije spremenilo v svetlobo. To bo povzročalo manj toplote, kar bo ohranjalo notranje komponente hladnejše in bolj zdrave. Poleg tega pa imajo večjo svetilnost, če jih primerjamo z halogenskimi žarnicami.

Alternator - avtoelektrika
Alternator za avtomobil – avtoelektrika

Tako bomo lažje opazili vse ovire na cesti. Poleg tega pa nas bodo tudi drugi vozniki hitreje opazili, ko se bomo vozili z našim avtomobilom. LED žarnice za avto so tako idealna izbira za vse voznike, kot tudi bolj zahtevno terensko in drugo vožnjo. Avtoelektrika v našem vozilu pa bo tudi delovala bolj stabilno, saj ne bo preobremenjena z vročino in električnim tokom.