Zdravje in hrana

Naravni probiotiki so izjemno pomembni za dobro zdravje

Težave s prebavo so na žalost vse pogostejše, kar je v mnogih primerih povezano z neustrezno prehrano. Eden glavnih krivcev za neurejeno prebavo je pogosto pomanjkanje koristnih bakterij v črevesju. Naravni probiotiki, ki so vir koristnih bakterij, lahko tako ublažijo številne neprijetne simptome, s katerimi se morda spopadate, obenem pa delujejo tudi kot preventiva za zaščito vašega zdravja v prihodnje. 

Dogajanje v črevesju vpliva na celotno telo 

Zakaj so naravni probiotiki tako pomembni? Številne študije razkrivajo, da sta naše zdravje in počutje v veliki meri odvisna od črevesne flore. Tako je izredno pomembno, da skrbimo za ohranjanje ravnovesja oziroma zdravega razmerja med koristnimi in škodljivimi bakterijami v črevesju. Kadar se škodljive bakterije pretirano namnožijo, praviloma ne sledi nič dobrega. 

Porušeno črevesno ravnovesje ne vpliva samo na prebavne težave, ampak lahko to med drugim privede tudi do oslabljenega imunskega sistema in celo do povečanega tveganja za depresijo. Ni namreč naključje, da se o črevesju vse pogosteje govori kot o naših drugih možganih. Vse to pomeni, da nas lahko naravni probiotiki zaščitijo pred številnimi zdravstvenimi zapleti. V telo jih lahko praviloma vnesete v dveh oblikah – s hrano, ki jo uživate, in s prehranskimi dopolnili. 

Naravni probiotiki se nahajajo predvsem v fermentiranih živilih 

Največ koristnih bakterij je mogoče najti v fermentiranih prehranskih izdelkih, kot je na primer kislo zelje. Dober vir so tudi določeni napitki – med ljudmi, ki se zavedajo, kako pomembni za naše zdravje so naravni probiotiki, je denimo v zadnjih letih zelo priljubljena pijača, imenovana kombuča. Pri tem je treba opozoriti, da koristne bakterije za svoje preživetje potrebujejo hrano oziroma t. i. prebiotike. Med najpomembnejše prebiotike sodijo vlaknine, zato morate poskrbeti tudi za zadosten vnos z vlakninami bogatih živil. 

Za optimalne učinke izberite kakovostno prehransko dopolnilo

Zgolj hrana na žalost pogosto težko pokrije naše potrebe po koristnih bakterijah. Tako je velikokrat zelo priporočljivo, da se naravni probiotiki dodajajo tudi v obliki prehranskega dopolnila. To je na primer še posebej koristno po zaključku zdravljenja z antibiotiki, ki uničijo tudi koristne bakterije. Pomembna prednost prehranskih dopolnil je, da – vsaj tista kakovostna – vsebujejo različne vrste koristnih bakterij, ki so potrebne za dobro prebavo in dobro zdravje.