Dom in oprema

Pripomočki za čiščenje tal nam delo močno olajšajo

Katere površine so za čiščenje najbolj zahtevne? Bržkone so to prav tla. Na tleh se namreč znajde raznovrstna umazanija, ki pada s kuhinjskih pultov in druge opreme, pogosto pa tudi z rok stanovalcev ali drugih uporabnikov prostora.

Poleg tega po tleh stopamo z umazanimi čevlji in s seboj nosimo razno umazanijo. Gotovo na tleh pristanejo tudi smeti, nabira se prah, hitro nastanejo tudi kakšni trdovratni madeži. Za čistočo tal moramo torej redno skrbeti, da to ne bo postal prevelik izziv.

Redno čiščenje bo lažje, če zahtevno delo pri tem prevzamejo pripomočki za čiščenje tal. Tako bomo veliko bolje pripravljeni na delo, ki ima ključni pomen pri vzdrževanju čistega in prijetnega stanovanja.

Še več dela imamo pri čiščenju tal v drugih objektih, pa tudi na zunanjih površinah. Za to pogosto potrebujemo posebno opremo, ne moremo računati na to, da bo dovolj že običajna metla ali pa krpa iz mikrovlaken.

Na srečo lahko pričakujemo zelo široko ponudbo pri trgovcih in pri proizvajalcih, ki se ukvarjajo z opremo za čiščenje. Za vse potrebe bomo našli prave rešitve, tako za čiščenje stanovanja kot za zunanje površine, delovna mesta in za druga okolja.

Nujni pripomočki za čiščenje tal

Čisto možno je, da bo čiščenje tal povsem enostavno. To velja predvsem v urejenih stanovanjih, kjer ni veliko stanovalcev, površine pa so dobro pripravljene na enostavno čiščenje.

Redno vzdrževanje čistoče v takšnem okolju morda vključuje le občasno pometanje in sesanje, z dobro opremo tu ne bomo naleteli na kakšne velike izzive. V poštev pridejo osnovni pripomočki za čiščenje tal, ki so vedno zelo priročni.

Pripomočki za čiščenje tal nam pomagajo že pri čiščenju stanovanja

Potrebujemo recimo metlo, ki nam omogoča pometanje smeti, že s tem lahko opravimo veliko dela, če se čiščenja lotevamo redno. Seveda je pametno, da tudi preventivno preprečujemo nastanek kakšnih zahtevnih madežev.

Z metlo bomo uspešno pometali smeti, uporabna je tudi za brisanje prahu, ki se neizogibno nabira na tleh. Nadgradnjo predstavlja sesalnik, ki se uporablja za suho sesanje talnih oblog in oblazinjenega pohištva. Takšna oprema je vsestranska in nam omogoča uspešno vzdrževanje visokega higienskega standarda, če delo redno opravljamo.

Ne moremo pa na ta način zares očistiti kakšne umazanije, še posebej ne mokrih ali zasušenih madežev, za kar bomo potrebovali drugačno opremo. Tu nam pripomočki za čiščenje tal ponujajo še kar dosti druge izbire.

Enostavno ročno orodje vključuje krpe za mokro čiščenje, posebej priročen je mop, ki ima prilagojeno krpo na dolgem ročaju. Tako je možno povsem enostavno in predvsem zelo učinkovito čiščenje tal, ne da bo potrebovali kakšno zelo napredno opremo.

Pripomočki za čiščenje tal, ki odpravljajo tudi zahtevnejše madeže

Z ročnimi pripomočki lahko dobro vzdržujemo čistočo tal, sploh če k temu dodamo še sesalnik. V običajnem stanovanju bomo uspešno skrbeli za red in čistočo, pogosto že samo s pometanjem in sesanjem, včasih pa opravimo še mokro čiščenje z mopom.

Medtem ko se metle in sesalniki uporabljajo za smeti in brisanje prahu, mop lahko učinkovito odstrani tudi kakšne zahtevnejše madeže. Ni pa nujno, da bomo res lahko povsem enostavno in uspešno opravili svoje delo.

Nenazadnje so lahko za zahtevno čiščenje primerni tudi drugi ročni pripomočki za čiščenje tal, recimo kakšna krpa, a to še ne pomeni, da je res smiselno ročno drgniti po tleh.

Veliko boljšo rešitev tu ponujajo naprednejši sistemi za čiščenje tal. Dosti izbire med takšno opremo ponuja priznana znamka Vileda, ki se v velikem segmentu svoje ponudbe osredotoča prav na opremo za čiščenje tal.

Že res, da se pripravlja napredna oprema predvsem za profesionalno čiščenje, a s tem prihajajo na trg tudi novi pripomočki za čiščenje tal za domačo rabo.

Na voljo imamo različne pomivalce tal, mokro-suhe sesalnike, parne čistilnike in drugo opremo, s katero lahko zanesljivo naslovimo tudi zahtevnejše madeže.

Pripomočki za čiščenje tal na zunanjih površinah

Poseben izziv nam lahko predstavljajo zunanje površine, kjer se nabira zelo zahtevna umazanija. Tudi za ta namen lahko uporabimo nekatere pripomočke, ki smo jih že omenili, čeprav verjetno ne bomo imeli tako dobre izkušnje.

Na večjih zunanjih površinah nam krpa iz mikrovlaken recimo ne bo kaj dosti koristila, tudi če smo pripravljeni na nekaj več ročnega dela.

Pripomočki za čiščenje tal se dobro znajdejo tudi na zunanjih površinah

Veliko bolje bo, da preverimo ponudbo naprednejših pripomočkov, ki nam olajšajo delo na terenu. To so pogosto električni pripomočki za čiščenje tal, recimo visokotlačni čistilniki, ki so zelo učinkoviti in se uspešno soočajo tudi z zahtevnimi vrstami umazanije, kot so kemikalije in maščobe.

Če nismo tako zahtevni, najdemo še vedno tudi uporabno ročno opremo – to so recimo pometalci, ki so veliko bolj praktični od metle in omogočajo učinkovito pometanje večjih površin. Že pri tej opremi imamo sicer velik razpon možnosti, tudi zelo napredne motorne naprave.

Tudi Vileda nam ponuja nekaj posebnih čistilnih sistemov za tla na zunanjih površinah. Za mokro čiščenje dobimo prilagojene sisteme, že enostaven mop lahko močno koristi. Vsekakor se splača preveriti, kaj ponujajo enostavni pripomočki za čiščenje tal, preden posežemo po naprednejši in veliko dražji opremi.