Zdravje in hrana

Naloge in zadolžitve okulista

Zdravje naših oči je izredno pomembno. To velja tudi za otroke, saj potrebujejo dober vid za igranje, učenje v šoli ter mnogo drugih stvari. Najbolje je, da se preventivno javimo pri okulistu vsaj enkrat na leto. S tem poskrbimo, da zaznamo možne bolezni v zgodnji razvojni stopnji. Veliko lažje je omiliti simptome ali celo odpraviti celotno bolezen, če jo odkrijemo dovolj zgodaj. Očesni zdravnik lahko s pregledom oči tudi odkrije druge težave v našem telesu. Visok krvni pritisk, diabetes in rak je mogoče prepoznati s podrobnim očesnim pregledom.

Tri vrste očesnih specialistov

Veliko ljudi pravi, da se odpravlja k okulistu na pregled oči. To je pravilno, vendar mu tudi pravimo oftalmolog, ki je tudi kirurg. Poznamo pa tudi optika in optometrista, ki imata drugačne naloge. Dobro je, če poznamo glavne razlike med vsemi tremi disciplinami.

Okulist ali oftalmolog opravlja funkcijo zdravljenja oči

Zdravniku oči pravimo tudi oftalmolog ali okulist. Njegove naloge so pregledovanje oči, predpisovanje zdravil in očal ter leč, operacije oči ipd. Ima tudi dovoljenje in kvalifikacije za izvajanje kirurških posegov na očeh.

Optometrist opravlja preglede oči

Glavne naloge optometrista so številne. Opravlja pregled oči, lahko nam predpiše korekcijska očala ali leče in tudi opravlja površinsko zdravljenje oči. Ima naziv doktorja optometrije, vendar ne more izvajati kirurških posegov. Lahko pa predpiše zdravila za različne bolezni oči.

Optik nam pomaga izbrati okvir za očala 

Optik nam pomaga pri izbiri okvirja za očala. Slediti mora navodilom okulista oziroma očesnega zdravnika, kar se tiče izbire stekel za očala ali leč. Optik strankam tudi ponudi bogate informacije glede uporabe očal, vzdrževanja leč ipd. Optik ima tudi znanje in izkušnje, da nam podrobno pregleda oči in predpiše določeno vrsto očal ali leč.

Pregled oči je priporočen vsaj enkrat letno

Neglede na trenutno zdravje naših oči, je dobro, če periodično obiščemo okulista. S tem poskrbimo, da ohranimo zdravje in kakovost našega vida v najboljši formi. Strokovnjaki priporočajo, da se vsaj enkrat letno zglasimo na pregledu oči v naši najljubši očesni kliniki. Na pregled se lahko naročimo preko spleta ali telefona.

Za otroke je priporočeno, da se pri okulistu zglasijo vsaj enkrat med tretjim in petim letom, nato pa vsaj enkrat letno. Tako poskrbimo, da zaznamo možne bolezni in druge težave v očeh, ko še ne kažejo simptomov.