Računalništvo in internet

Razmislite dobro – izdelava spletnih strani ni za vse

Izdelava spletnih strani je danes tako preprosta, kot ni bila še nikoli. Vzamete si nek brezplačen program, lahko takšnega na blogerski platformi, kot je blogspot, wix ali kaj podobnega, lahko pa kakšno bolj konkretno orodje, kot je Joomla ali WordPress in že lahko pričnete z delom. Izdelava spletnih strani se zdi zares tako preprosta, da si človek misli, da zna to vendar napraviti že vsak otrok. Bi izdelavo svoje spletne strani zaupali prijatelju ali nekemu študentu, ki bi si rad zaslužil nekaj denarja ob študiju?izdelava-spletnih-strani
Najbrž bi jo lahko, sploh če se spozna na svoje delo, če niste preveč zahtevni in če vam ni mar, kdo vas bo obiskal in kaj bodo ljudje na vaši spletni strani počeli.

Ni vse tako preprosto, kot izgleda

V resnici pa izdelava spletnih strani še zdaleč ni tako enostavna reč, kot se zdi na prvi pogled. Poglejmo si nekaj ključnih razlogov:
Stran mora biti postavljena v enotnih oblikah
Omogočati mora enostavno in kvalitetno navigacijo
Narejena mora biti tako, da jo lahko uporabljajo uporabniki različnih spletnih brskalnikov
Mora biti odzivna na aparat s katerim se uporabniki povežejo nanjo in sama prepoznati ali jo uporabnik prebira na velikem zaslonu osebnega računalnika, na tabličnem računalniku ali jo prebira preko mobilnega telefona.
V vsakem primeru mora biti uporabniška izkušnja prijetna in če spletna stran ni izdelana na primeren način, boste uporabnike hitro izgubili in v prvi vrsti že težko sploh pridobili.

Uporabniki pridejo sami od sebe

V resnici je seveda tako, če mislite, da bodo prišli prek povezav na socialnih omrežjih, kot so Twitter, Pinterest, Facebook in podobni. Marsikdo vas bo našel tudi na Googlu, a če izdelava spletne strani ni bila primerna, se bo Google nanjo hitro požvižgal. Zahteve, ki jih ima ta iskalnik so tako visoke, da če stran ni že zelo stara in polna materiala, skorajda ne morete več upati na to, da bi vam pošiljal nanjo ljudi. Danes je kljub kvalitetni vsebini težko dobiti uporabnike in če jim ne boste ponudili česa zares kvalitetnega, potem vas bo Google preprosto prezrl ali pa vas potisnil tako globoko po seznamu, da ne boste imeli nobene možnosti napredovati višje.


Izdelava spletnih strani je v resnici namenjena profesionalcem, seveda če želite od strani tudi nekaj imeti. Če je namenjena sama sebi in boste z njo samo frajarili pred prijatelji, dolgoročno pa vam bo prinašala stroške in delo, potem se lahko lotite tudi sami, a preden se lotite tega dobro razmislite in se vprašajte, zakaj se tudi v večjih podjetjih odločajo, da jim spletne strani izdelajo drugi.