Tehnologija

Ročni viličar je lahko čisto dovolj za delo v skladišču

Viličar je zmogljiva naprava, ki jo uporabljamo za delo s težkimi bremeni. Ni pa nujno, da bomo vedno potrebovali zelo napredno opremo, tudi če redno delamo s težkimi tovori. Na voljo so namreč elegantne rešitve z visoko nosilnostjo. To je morda kar ročni viličar, ki je čisto dovolj za prestavljanje tovorov na paletah in za delo z drugimi bremeni, s katerimi se pogosto srečujemo v raznih delovnih okoljih.

Takšna oprema je idealna za delo, saj nam službene naloge močno poenostavi, hkrati pa se nam ni treba ukvarjati z zahtevno opremo. Gre za idealno rešitev za mnoga skladišča, tudi za kakšne bolj zahtevne površine, na katerih veliko dela opravimo z zmogljivo opremo za prekladanje tovora.

Predvsem pa se ročni viličar izkaže v manjših skladiščih, pogosto predvsem tam, kjer delo s tovorom ni glavna dejavnost. Pogosto imamo na paletah kakšno blago, ki ga uporabljamo pri opravljanju svoje dejavnosti, morda kakšne zaloge in surovine, ki jih je treba prestaviti.

V takšnih primerih seveda nima smisla, da bi za delo izbirali pretirano zmogljivo opremo.

Še vedno so nam na voljo tudi takšni viličarji. Ponudba je precej pestra in hitro lahko dobimo pravo opremo za praktično vsako situacijo. Računamo na to, da bomo dobili zmogljivo in zanesljivo opremo, ob tem pa posegamo po kar se da enostavnih viličarjih.

Ročni viličar ima mnoge prednosti v primerjavi z večjimi napravami

Ročni viličar je prava oprema za prevažanje tovora v različnih okoljih

Večji viličarji imajo predvsem eno prednost, to je visoka zmogljivost, ki se kaže v nosilnosti. A tudi ročni viličar lahko enostavno prestavi težke tovore, tako da to ni vedno zmagovalni argument.

Na mnogih delovnih mestih se srečujemo s tovori, ki so pretežki, da bi jih prestavljali sami, niso pa tako težki, da bi potrebovali posebej zmogljiv viličar.

Govorimo lahko o precejšnjih obremenitvah, tudi več ton lahko prenese viličar, ki ga upravljamo ročno. Pogosteje seveda na ta način prevažamo tovore, ki imajo morda nekaj sto kilogramov.

V takšnih primerih se bodo izkazale mnoge prednosti, ki jih imajo ročni viličarji in paletni vozički. Predvsem to, da jih lahko zelo enostavno upravljamo po površinah, hitro opravimo zahtevno delo in s prevažanjem tovora nimamo kakšnih težav.

Ročni viličar lahko upravljajo tudi tisti uporabniki, ki niso posebej vešči uporabe napredne mehanizacije, medtem ko potrebujemo za večje viličarje posebna dovoljenja. Kakšne vozičke za prevažanje tovora lahko upravlja vsak, ki dobi nekaj osnovnega izobraževanja pred začetkom dela, tako da bomo svoj kader dobro izkoristili.

Prednost je seveda tudi v tem, da je ročni viličar zelo poceni in praktičen, lahko ga kupimo in hranimo na svojih površinah brez večjih težav.

Tako se odlično izkaže v kakšnih manjših skladiščih in v drugih okoljih, kjer bi bili veliki viličarji le v napoto. Ne potrebujemo nerodne opreme. Hkrati z ročno opremo ne ogrožamo zaposlenih in okolice, delo bo povsem varno in prijetno.

Ročni viličar lahko nadomestimo z električnim

Ustrezno nadgradnjo lahko predstavlja električni viličar. Tudi pri teh napravah dobimo že med preprosto zasnovanimi viličarji izredno prepričljive modele, ki bodo svoje delo odlično opravili. Spet prepoznamo nekatere specifične odlike, ki bodo prišle do izraza v manjših skladiščih in na mnogih delovnih mestih, kjer se ne ukvarjamo izključno s tovorom.

Električni viličarji delujejo zelo učinkovito, so tihi in ne sproščajo izpušnih plinov. Tako so primerni tudi za uporabo v notranjih prostorih, kar je velika prednost. So tudi zelo zmogljivi, torej dobro opravijo z vsako nalogo in dajejo veliko možnosti za uporabo.

Običajno so električni viličarji zasnovani tako, da so zelo okretni na majhnih površinah, uporabljajo se predvsem v kakšnih manjših skladiščih, kjer pridejo te prednosti najbolj do izraza. Če nam ročni viličar ne zadošča za prestavljanje težkega tovora, uporabimo lahko zmogljivejši električni viličar, ki bo delo opravil brezhibno.

Spekter ponudbe je na tem področju zelo širok, nenazadnje tudi ročni viličar lahko deluje na električni pogon, na drugem koncu pa imamo izredno zmogljive viličarje za zahtevne naloge.

Najbolj uporaben ročni viličar za palete

Najbolj cenjen je pogosto ročni paletni viličar, ki se bo izkazal za vsestransko napravo v skladiščih, kjer imamo tovor na paletah. Takšen viličar je pripravljen na prestavljanje tovora na paletah, običajno ima vilice, ki ustrezajo standardnim evropaletam, seveda pa je do neke mere prilagodljiv in se lahko uporablja tudi za druge tovore.

Tako bomo zelo dobro pripravljeni na delo, ki nas čaka v skladišču. Ker se palete pogosto uporabljajo za kakšne zaloge v trgovinah, v proizvodnih obratih, tudi v gostinskih lokalih in drugod, bo ročni paletni viličar izredno uporaben za mnoge uporabnike.

Pogosto se ročni viličar uporablja za prestavljanje tovora na evropaletah

Dodatna prednost je spet ta, da je takšna oprema zelo poceni, enostavna in okretna. Odlično se obnese pri delu in navduši vse uporabnike, tudi tiste, ki so pri svojem delu nekoliko bolj zahtevni. Z nosilnostjo do vsaj ene tone, pogosto tudi do dveh ton in več, je takšen ročni viličar povsem pripravljen na vse izzive, ne da bi morali posegati po dragi in kompleksni opremi.