Dom in oprema

Šamotna plošča, ki prenese ekstremne temperature

V zahtevnih razmerah moramo uporabljati materiale, ki so zelo dobro pripravljeni na razne obremenitve, s katerimi se soočajo. Še posebej je to pomembno v primeru, da imamo opravka z visokimi temperaturami. Te so poseben izziv pri gradnji, sploh pri kurilnih napravah, ki proizvedejo ogromno energije, ki je z običajnimi gradbenimi materiali ne moremo vedno dobro zadržati na mestu. Potrebujemo posebne materiale, s katerimi bo možno graditi z odličnim učinkom tudi pri višjih temperaturah v neposrednem okolju. Ravno zato je kritičnega pomena šamotna plošča z drugimi izdelki iz šamota. Oblikujemo lahko rešitve po meri, ki ustrezajo zahtevnim kriterijem pri uporabi zmogljivih kurilnih naprav.

Šamotni izdelki so sicer zelo vsestranski. Gre za gradbeni material, ki dobro prenaša visoke temperature, ima pa tudi nekatere druge posebne prednosti za uporabo v takšnem okolju. To lahko dobro izkoristimo, nenazadnje se uporablja šamotna plošča recimo tudi za peko v pečici, a veliko bolj pridejo ti materiali do izraza pri gradnji. Na voljo imamo različne šamotne plošče, pa tudi druge izdelke, ki jih uporabljamo pri pripravi posebnih rešitev pri visokih temperaturah. Za gradnjo se uporablja šamotna opeka, prav tako pa tudi šamotna malta. Na voljo imamo torej dovolj materiala, da lahko oblikujemo elemente, ki bodo dobro prenašali zelo visoke temperature.

Inox cevi za dimnike spremlja tudi šamotna plošča, ki zagotavlja optimalne lastnosti toplotne akumulacije

V nekaterih primerih imajo šamotni elementi naravnost nepogrešljivo vlogo in jih pravzaprav ne moremo enostavno nadomestiti z drugimi materiali. Včasih pa so le ena izmed možnosti in jih lahko izberemo zaradi kakšnih specifičnih lastnosti. Najbolje bo, da se odločimo za pravo rešitev glede na specifične potrebe pri gradnji, v veliko pomoč pa je tudi nasvet strokovnjakov.

Šamotna plošča za sodobne kurilne naprave

Vsako kurišče mora biti dobro pripravljeno na visoke temperature, tudi če ne nameravamo dosegati kakšnih povsem ekstremnih vrednosti. Pogosto so kurilne naprave že same dobro opremljene in preprečujejo uhajanje toplote v okolje, a upoštevati moramo vpliv visokih temperatur, ki ga ni mogoče povsem izničiti. Šamotna plošča je v tem primeru ključnega pomena, če želimo zagotoviti dobro izkušnjo pri uporabi kurilnih naprav.

Najpogosteje se šamotni elementi uporabljajo ob vgradnji kaminov, ognjišč, peči in drugih kurilnih naprav, kjer pričakujemo visoke temperature. Šamotna plošča v takšnem primeru poskrbi za uspešno zadrževanje visokih temperatur, da te ne uhajajo nenadzorovano v prostor. Že res, da želimo pri kurjenju pogosto doseči visoke temperature in prostor ogreti, a ne brez nadzora. V tem oziru omogoča šamotna plošča tudi doseganje boljšega izkoristka ogrevalnega sistema in bolj varčno delovanje na dolgi rok.

Še bolj pomembna je šamotna plošča bržkone pri tistih elementih, ki jih ne uporabljamo neposredno za ogrevanje. To so recimo kakšne krušne peči, kjer se pripravlja hrana, medtem ko želimo prostor ohraniti pri nižji temperaturi. Šamotni materiali absorbirajo toploto, ki se ne sprošča neposredno v prostor, zato tudi pri višjih temperaturah v peči ne bo takojšnjega opaznega učinka v prostoru. Šamotna plošča ima v tem primeru še dodatno prednost, da akumulirano toploto enakomerno sprošča v okolico, kar lahko pri pripravi hrane dejansko izkoristimo – takšne plošče se recimo uporabljajo tudi za peko pic in kruha.

Šamotna plošča za pečico

Šamotnih elementov ne smemo zamenjati za izdelke, ki so namenjeni uporabi v domači kuhinji. Tam se šamotna plošča uporablja za peko v električni pečici, kar pa ni ista vloga kot pri gradnji. Gre le za isti material, ki v tem primeru predstavlja nekatere specifične prednosti.

Pri peki pice lahko šamotna plošča pomaga na različne načine

Predvsem ima šamotna plošča to prednost, da omogoča optimalno razporeditev toplote preko celotne površine. Tako se specialitete na plošči enakomerno pečejo in dosežemo odlične rezultate tudi v primeru, da potrebujemo visoke temperature in dosegamo meje zmogljivosti pečice. Pri picah pridejo dobre šamotne plošče še posebej do izraza. Druga naloga pa je ta, da se toplota akumulira in sprošča postopoma, tako bo izkoristek pečice boljši, peka pa se lahko nadaljuje tudi potem, ko pečica ne deluje več.

Šamotna plošča in šamotni izdelki za dimniške sisteme

Še en primer uporabe šamotnih izdelkov je pri izdelavi dimniških sistemov. Morda si mislimo, da gre tu le za odvajanje dima, a dejansko prihaja tudi do visokih temperatur – nenazadnje je dimnik neposredno povezan s kurilno napravo, kjer so temperature lahko zelo visoke. Treba je torej urediti tudi ustrezno izolacijo in poskrbeti za enakomerno prevajanje toplote. Pogosto se tu uporablja šamotna opeka, ki je koristna pri gradnji dimnikov in pri vgradnji samih kurilnih naprav. Skrbi za akumulacijo toplote in preprečuje pregrevanje prostora. Šamotna malta omogoča prilagodljivo gradnjo in poljubno vgradnjo kurilnih naprav v vsak prostor.

S šamotnimi izdelki v takšnih primerih dosegamo odlične učinke, predvsem pa smo pri gradnji zelo prilagodljivi. Vsaka šamotna plošča lahko ponudi dobre učinke, še več izbire imamo med opeko. Seveda se splača načrtovanje in izvedbo teh del prepustiti strokovnjakom, računamo lahko na zelo dober učinek in trajno delovanje takšnih dimniških sistemov. Pomembno pa je, da vloge šamotnih izdelkov ne zanemarjamo, čeprav šamotna plošča recimo ne pride toliko do izraza, ko pomislimo na dimniški sistem.