Otroci in igrače

Senzorična igra z lesenimi vlakci in železnico

Montessori način vzgajanja priporoča uporabo naravnih in lesenih igrač. Vračanje k naravnim materialom naj bi namreč vzpodbujalo senzorične in motorične spretnosti otrok. Kot najboljši primer igrače izpostavljajo lesene vlakce in železnico. Igrača je namreč dolgo obstojna, zanimiva, vizualno privlačna in namenjena igri za oba spola.

Varne in naravne igrače

Lesene igrače že od nekdaj veljajo kot najbolj varne. Narejene so iz trpežnega in odpornega lesa, prebarvane pa z visokokakovostnimi barvami po najvišjih evropskih standardih. Varne so tudi v primeru, da otrok leseni vlakec poliže ali da v usta. Ne oddajajo strupenih snovi ali barvil. V primeru metanja vlakcev po tleh ali površinskih poškodb, igrača ne postane neuporabna ali nevarna za otroka. 

Učenje prometne ureditve in železniškega prometa

Na zanimiv in intelektualen način lahko leseni vlakci približajo prometno ureditev otrokom. Naučijo se, kako poteka železniški promet. Izvejo, kdo upravlja vlak, kje vstopajo potniki, kje so zaščiteni prehodi čez tirnice, kako poteka življenje na podeželju in kako v mestu. S pomočjo lesenih vlakcev otrok spoznava različne prometne predpise in ureditve. Izve tudi, da mora za potovanje plačati karto. Karto pa preveri sprevodnik na vlaku. Otroci se skozi igro spoznavajo z različnimi okolji, situacijami in nevarnostmi. Skozi igro se naučijo, kaj je pravilno vedenje v prometu in kaj ni.

Vizualno stimulirana igra za oba spola

Z nakupom lesene železnice prihranimo denar. V kolikor imate v družini več otrok različnih starosti in spolov, so leseni vlakci odlično darilo. Prenašajo se iz generacije v generacijo. Osnovni model lahko vedno nadgradite z dodanimi deli. Na ta način imate vedno idejo za rojstnodnevno darilo za naslednje leto. Za punčke obstajajo tudi princeskini kompleti, kjer so vsi vagoni in lokomotive v prijetni rožnati barvi. 

Osnovni komplet železnice in nadgrajevanje

Osnovni komplet tirov in enega vlakca, lahko vedno nadgradite z dodatnimi razširitvami. Dokupite lahko posamezne tire, da podaljšate progo ali pa kupite dodatne funkcije. Obstajajo lesene železnice z mestom in vasjo, z dinozavri, dodatnimi priključki, lokomotivami, parkiriščem, garažo, tuneli, rudnikom in podobno. Dokupi se tudi kmetija, kjer otroci živali nalagajo na vagone in vozijo naokoli. Na ta način se učijo tudi kmetijskih spretnosti.  Lesena železnica je idealna igrača za celotne družine. Za mlajše je na voljo navadna lesena, za malce starejše pa električna. Pri slednji otrok upravlja premikanje vlaka s pomočjo gumba na vrhu lokomotive.