Računalništvo in internet

Spletno gostovanje – vendar ne kjerkoli

Predstavite se svetu!
Če ste posameznik, podjetje ali organizacija, potem boste slej ko prej morda potrebovali nekaj prostora na spletu, da bi na spletnem strežniku lahko postavili svojo spletno stran. Podjetja največkrat preko spleta predstavljajo svojo dejavnost in spletno gostovanje se zanje izkaže kot zelo pomembno.Spletno gostovanje
V prvi vrsti je spletno gostovanje pravzaprav prodaja prostora na nekem računalniku, ki mu rečemo spletni strežnik. Tam lahko shranite svoje podatke in vsi, ki bodo dostopali do vaše spletne strani preko interneta, jih bodo prejemali natančno od tam.

Kvaliteta ponudnika je pomembna

Kadar je v igri spletno gostovanje, vas zanima kar precej reči o samem ponudniku. Vendar pa sta od vseh najbolj pomembni gotovo hitrost strežnika, ki govori o tem, kako hitro bodo podatki iz vaše spletne strani preneseni do uporabnikov ter zanesljivost, ki je pomembna zato, da je strežnik dosegljiv ves čas, brez nekih večjih napak, ki bi pomenile, da bodo uporabniki ob nalaganju vaše spletne strani dobili na zaslon napako ali pa da vi, ko boste želeli popravljati vsebino, ne boste mogli dostopati do podatkov.

Na stran postavite le kar je nujno

Spletno gostovanje se razlikuje glede na nekaj parametrov in eden izmed njih je tudi količina zakupljenega prostora. Ta je za večino podjetij in organizacij še najmanj pomembna, saj če pošljete na strežnik lepo obdelane slike in jih ni preveč, zagotovo zlepa ne boste porabili prostora, ki je na voljo. Težava nastane, če imate slike v visoki kvaliteti. V tem primeru se vam jih splača z nekim programom najprej obdelati, krepko zmanjšati in se šele potem odločiti, da jih boste presneli na računalnik, ki vam omogoča spletno gostovanje. Podobno velja za video posnetke. Ti so lahko zelo dolgi, govorimo lahko o več deset ali celo več sto megabajtih dolžine in to celo za samo nekaj minut dolg video posnetek. Priporočljivo je, da ga sploh ne postavite na spletni strežnik, ampak kar na Youtube ali kak drug podoben portal. Tam bo viden tudi sicer, tako da uporabniki, ki ga bodo želeli samo na hitro pogledati, sploh ne bodo obremenjevali spletne strani. Prek povezave, pa se zna zgoditi, da tako dobite na svojo stran še kakšnega dodatnega obiskovalca.
Spletno gostovanje ni drago, zato se najprej pozanimajte kateri so kvalitetni gostitelji in si pri enem od njih zagotovite dostop do spletnega gostovanja čim hitreje, da boste lahko javnosti predstavili delovanje vašega podjetja, ponudili kontakte in pokazali projekte na katerih delate trenutno ali ste jih uspešno realizirali v preteklosti. Tovrstna elektronska vizitka je odličen propagandni material in če boste imeli kvalitetno spletno gostovanje, se ni za bati, da obiskovalci kdaj ne bi mogli dostopati do vaše spletne strani.