Šport in prosti čas

Trije nasveti za kitarista

Glasba je del našega življenja in prav vsi ji radi prisluhnemo, pa naj bo to glasbena skupina, ki jo slišimo po radiu, ali pa sosed, ki je zaigral nam tako priljubljeno melodijo. Pri tem marsikoga navdihne želja po tem, da bi se tudi sam naučil igranja na glasbeni inštrument. Morda celo na kitaro?

Si želite, da bo vaša glasbena pot kitarista dolga in uspešna? Potem si morate izbrati pravo glasbilo in poskrbeti za vse pripomočke, ki jih boste pri učenju na svojem najljubšem glasbenem inštrumentu potrebovali. In še veliko več! V nadaljevanju članka vam zato ponujamo tri koristne nasvete, ki bodo prišli prav vsakemu, ki želi igrati na kitaro.

1. Izberite ustrezno vrsto kitare. Kitar je nešteto vrst, prav vsaka od njih pa ima specifičen zvok. Odločite se za tisto vrsto kitare, ki vas najbolj pritegne, pa naj bo to klasična, akustična ali elektronska kitara. S tem boste poskrbeli za največjo možno motivacijo in uspeh zagotovo ne bo izostal. Pri tem ne bo odveč omeniti dejstva, da imajo klasične kitare nekoliko debelejši vrat, zato je za začetnika igranje morda težje. Strune pa so najlonske in so bolj prijazne prstom. Po drugi strani pa ima na primer električna kitara tanjši vrat, a jeklene strune, ki se jih morajo prsti začetnika še navaditi.

2. Najpomembnejša je izbira prave velikosti kitare. To še posebno velja v primeru, če se bo igranja na kitaro učil otrok. V tem primeru morate paziti, da levi komolec otroka ne bo v enaki višini kot rama. Ob igranju na kitaro se morate namreč počutiti popolnoma sproščeno, tega pa ne boste zmogli, če boste prav vsako minuto popravljali položaj kitare.

3. Izberite kitaro, ki vam v trgovini pade v oči. Preverite tudi zunanjost in zvok. Med bogato ponudbo boste zagotovo zagledali kitaro, ki vas bo najbolj pritegnila, ki jo boste dobesedno začutili. Če boste do nje začutili pravo strast, bo igranje toliko bolj uspešno. Preverite tudi to, da na kitari ni vidnih znakov poškodb. Glasbilo tudi uglasite – preverite oktave, ki so lahko razglašene, strune pa oksidirane. Takoj ko bo kitara vaša, jih zamenjajte.

Če iščete pravo kitaro zase, potem ne spreglejte bogate ponudbe različnih kitar v spletni trgovini Symphony. Tam lahko najdete tudi vse glasbene pripomočke in opremo, ki jih boste za igranje na kitaro potrebovali. Svetujemo vam, da kupite tudi ustrezen kovček za kitaro, s katerim boste svoj inštrument enostavno prenašali naokrog.