Šport in prosti čas

Tudi v sončna očala je možno vgraditi dioptrijo

Očala z dioptrijo nosi marsikdo med vami in če ste izbrali primerna, potem ste z njimi zagotovo zadovoljni in ste že skorajda pozabili, da jih sploh uporabljate. Seveda pa se vam je ob tem verjetno postavilo tudi vprašanje, ali je mogoče imeti ukrivljena športna sončna očala z dioptrijo.

Odgovor na zgoraj zastavljeno vprašanje je seveda pritrdilen. V tujini so sončna očala, ki imajo dioptrijo, poznana že zelo dolgo, pri nas pa je to nekoliko manj poznano področje. Morda ste v kateri od optik vprašali o sončnih očalih z dioptrijo in so vam odgovorili, da so sicer možna, a s popačenjem na robu stekla. Seveda slednje še zdaleč ni nujno pravilen odgovor optika.

Ukrivljena sončna očala z dioptrijo

Če boste torej kdaj v prihodnje želeli imeti ukrivljena sončna očala z dioptrijo, boste morali naročiti prav posebna stekla za očala, ki so dobro prilagojena in torej posebej izdelana za ukrivljen okvir. Tovrstna očalna stekla pri nas ponujajo najboljši optiki.

In kaj so pravzaprav sončna očala z dioptrijo, ki so športno ukrivljena? To so korekcijska očala z ukrivljenimi stekli, ki so nekoliko bolj zaprta in sledijo naravni krivini obraza. Ker so ukrivljene, tako ponujajo precej boljšo zaščito od spredaj, pa tudi od strani in z vrha.

sončna očala z dioptijo za dober vid na dopustu
Če ste našli sončna očala, ki so vam všeč, in se sprašujete, ali jim je mogoče dodati dioptijo, je odgovor pritrdilen! V kolikor oblika očal ne moti vida in ima trden okvir, lahko skoraj vsak par sončnih očal spremenite v sončna očala z dioptijo.

Poleg zaščite morajo sončna očala z dioptrijo omogočati nepopačen in povsem jasen pogled, izboljševati ostrino vida ter kontrastnost.

Izdelovanje športnih ukrivljenih stekel za očala z dioptrijo

Za ukrivljena sončna očala, ki imajo dioptrijo, so ustrezna posebna športna stekla. Ta vključujejo individualni preračun dioptrije, in sicer na kot gledanja, naklon okvirja in zenično razdaljo posameznika. Ko se izdeluje očalna stekla, so seveda upoštevani tudi vsi podatki okvirja pa tudi prizmatični učinki na dano dioptrijo.

Sama vgradnja ukrivljenih dioptrijskih stekel za očala je seveda odvisna zlasti od okvirja in od njegove velikosti, očesne razdalje med zenicama in dioptrije. Preden očalna stekla naročite, je seveda potreben pregled vida in podrobno merjenje očesnih podatkov. Pri sami izdelavi očal z omenjenimi stekli je potrebna izjemna natančnost.

Dr. Jennifer Kim, optometristka je podala informacije o sončnih očalih z dioptrijo in prednostih nošenja le-teh, kakšne vrste receptov je mogoče uporabiti za sončna očala z dioptrijo.

V ukrivljena sončna očala je torej možno vgraditi očalna stekla z dioptrijo na bližino, daljavo ali progresivna očalna stekla za daljavo in bližino obenem. Progresivna očala bodo dobro poskrbela, da se vam bo izostrilo obzorje.