Zdravje in hrana

Oluščena semena konoplje

Vsak dan se znanstveniki z različnih področij bolj zavedajo, kako pomembna je prehrana. Kar jemo, to tudi smo. Zato je pomembno, da zavestno uživamo zdravo hrano, ki nam ne povzroča težav. Le malokatera prehrana pa se šteje kot superhrana. Dober primer tega so oluščena semena konoplje, ki imajo veliko možnih pozitivnih učinkov na zdravje. Ker so polna proteinov, vlaknin in maščobnih kislin, so idealni dodatek za uravnoteženo in zdravo prehrano. Poleg tega pa imajo mnogo potencialnih zdravilnih učinkov, ki nam lahko ojačajo imunski sistem, uredijo prebavo, izboljšajo delovanje možganov in še mnogo več.

Kaj so oluščena semena konoplje?

Nekatere rastline so poznane po vsem svetu. To pa tudi vsekakor lahko rečemo za konopljo, saj se uporablja za številne medicinske namene. Rastlini tudi pravimo “Cannabis sativa” in iz nje pridobimo oluščena semena konoplje, ki so zelo hranilno bogata. Morda se vprašamo, če uživanje omenjenih semen vpliva na našo psiho-fizično stanje? Odgovor je ne, saj vsebujejo zelo malo THC komponente, ki je psihoaktivna snov, ki jo najdemo v marihuani. Zato ni nobene skrbi, da bi imeli spremenjeno zavest ali se pričeli obnašati drugače, kot je običajno.

Oluščena konopljina semena so zelo zdrav vir beljakovin
Oluščena konopljina semena so zelo zdrav vir beljakovin za vegetarijance in so preprosto superživilo, ki ga je treba vključiti v vsako zdravo prehrano. Pobrskajte po vegetarijanskih in večinoma veganskih receptih z oluščenimi konopljinimi semeni in uživajte v vseh tistih zdravih konopljinih aminokislinah in esencialnih maščobnih kislinah!

Ko odpremo vrečko z oluščenimi semeni konoplje, lahko opazimo, da imajo mil sladek okus. Čeprav spadajo pod skupino orehov so varna za uživanje za ljudi, ki imajo alergijo na orehe. Pred uživanjem kateregakoli dodatka k prehrani pa se je vedno najbolje prvo posvetovati z osebnim zdravnikom.

Visoka vsebina ključnih hranil

Nekatero hrano poznamo kot superhrano, saj vsebuje visoko koncentracijo različnih hranilnih snovi, ki jih človeško telo nujno potrebuje. Prednosti oluščenih semen konoplje so mnoge, saj so polne proteinov. Proteini so ključni za obnavljanja telesa, gradnjo mišične mase in mnoge druge pomembne telesne funkcije. V enem serviranju konopljinih semen se nahaja več kot 10 gramov proteinov, kar je izredno veliko. Obenem pa vsebujejo vseh ključnih 9 amino-kislin, ki omogočajo:

  • Zdrav in visoko učinkovit metabolizem oziroma prebavo
  • Močan imunski sistem, ki se lahko hitro in učinkovito odzove na bolezni in druge tegobe v telesu
  • Izboljšano mentalno funkcijo oziroma delovanje možganov

Oluščena semena konoplje za močan imunski sistem

Dobro delujoč imunski sistem je ključnega pomena za dobro počutje, visok nivo energije in splošno zdravje. V oluščenih semenih konoplje se nahaja visok nivo antioksidantov in omega 3 maščob. Antioksidanti so zelo pomembni za preprečevanje prehitrega staranja celic. Obenem pa jih zaščitijo pred poškodbami, kar omogoča, da se počutimo bolje, imamo več energije in se lažje ubranimo različnih bolezni.

V tem videu razpravljamo o tem, zakaj bi morali vsak dan zaužiti 3 žlice oluščenih konopljinih semen. Polna beljakovin in omega 3 maščobnih kislin so ta majhna konopljina semena močna hranila! Posebej bomo pogledali vpliv oluščenih konopljinih semen na srce, možgane in kosti.

Zanimivo dejstvo je, da se v oluščenih semenih konoplje nahaja tudi veliko maščobnih kislin in zdravih maščob ter vlaknin. Maščobne kisline človeško telo potrebuje za ohranjanje zdrave kože. Visok nivo zdravih maščob pa omogoča, da telo nahranimo na celičnem nivoju. To pomeni, da bomo občutili manj lakote, kar lahko vodi do izgube nepotrebnih kilogramov. Vedno pa je najbolj pomembno, da uživamo uravnoteženo in raznoliko prehrano ter se tudi dovolj gibljemo.