Avtomobilizem

Verige za avto bi morale biti v vsakem prtljažniku

Ste tudi vi med tistimi, ki menijo, da so ob dobrih zimskih pnevmatikah verige za avto povsem nepotrebne? Če se vam je takšno razmišljanje doslej obrestovalo in verige za avto niste še nikoli potrebovali, potem lahko tvegate tudi v naprej. Če ste se kljub zimskim pnevmatikam kdaj že znašli v zagati, pa gotovo dobro veste, da verige za avto niso oprema, ki velja za dodatno, temveč bi morala biti v zimskem času gotovo obvezna.

Težave, ki jih rešujejo verige za avto

Veste, zakaj je pozimi tako pogosto potrebna avtovleka? Zagotovo zato, ker je ob poledenelem cestišču več nezgod zaradi poledice, zdrsov, neprilagojene hitrosti. Vendar pa obstaja še en razlog: prepričanje voznikov, da zimske pnevmatike zadostujejo in ni potrebno uporabljati tudi verige za avto.

catene-da-neve-furgone
Kadar se pozimi vozimo po kopnih cestah, po možnosti še dobro soljenih in posutih s peskom, ni težav. Ko pride do snežnih padavin, pa se nemalokrat zgodi, da cestne služne ne uspejo plužiti dovolj hitro in dovolj učinkovito. Zlasti ceste, ki so manj prometne oziroma lokalnega pomena, so na udaru – s pluženjem teh se prične pozno, to pa pomeni, da lahko avtomobili ob močnem sneženju tudi obstanejo. Enaka težava se pojavlja tudi najpomembnejših cestah, če ob sneženju zraven močno piha veter, kar hitro ustvarja zamete. In kaj lahko storite, ko je na cesti več kot zgolj nekaj centimetrov snega? Da ne bi obstali, morate nadeti verige za avto. Če jih seveda imate!

Verige za avto so majhen strošek

Nekateri se ne odločijo za verige za avto zato, ker mislijo, da jih ne bodo potrebovali, drugi pa zato, ker menijo, da je to zgolj nepotreben velik strošek. Pravzaprav pa to sploh ne drži, kajti verige za avto sploh niso drage – klasične verige lahko kupite (http://www.withcar.si/) že za dvajset ali trideset evrov. Varčevanje pri takšni vsoti pa je ob misli na avto, ki obstane v zametu, gotovo neumnost.

Znate nadeti verige za avto?

Marsikatere stvari ne znamo, dokler se je nismo prisiljeni naučiti. Takrat pa lahko učenje traja dolgo in nas spravlja v slabo voljo. Kljub temu, da imajo verige za avto vedno priložena navodila, kako jih pravilno nadeti, torej ne bo odveč, če doma škatlo z verigami vsaj odprete in na eni od pnevmatik v praksi preverite, kako se pravilno in kar najhitreje nadene na kolo. Tako boste takrat, ko bo prikaz spretnosti nujen v pravi situaciji, natančno vedeli kaj storiti. Marsikoga tudi skrbi, da bo imel pri natikanju verig za sneg težave, če bodo na kolesih okrasni pokrovi platišč, ampak to ne drži. Pokrovi platišč prav nič ne ovirajo verige za sneg, saj se te namestijo okoli kolesa. Težav torej ne boste imeli.

Sledite povezavi in preberite še članek o tem, kako pomembna je motoristična oprema in kje jo lahko kupite.