Dom in oprema

Vodni filter je enostavna pot do neoporečne vode

Voda je osnova za življenje, a vsi vemo, da je lahko tudi vir najrazličnejših okužb. V sodobnem svetu in priključeni na javni vodovodni sistem sicer običajno nimamo kaj skrbeti – voda v zajetjih se redno testira in se po potrebi prečiščuje oziroma se na morebitne zdravju škodljive mikroorganizme ter spojine v njej vpliva s kloriranjem. A piti vodo primerno za uživanje, še ni enako kot piti dobro vodo. Če vam iz pipe priteče voda z okusom po kloru, je lahko še tako neoporečna, a vam ne bo teknila – nenazadnje tudi vode v bazenu za kopanje ne pijemo, kajne?
Vodni filter

Kako lahko vodni filter pomaga?

Vodni filtri skrbijo za prečiščevanje pitne vode in so lahko popolnoma mehanski, ali pa si poleg mehanskega čiščenja skrbimo za še dodatne ukrepe, na primer za prečiščevanje vode z ultravijolično svetlobo. Vodni filtri so nujno potrebni, kadar se ne poslužujemo vode iz javnega vodovoda, temveč imamo lastno zajetje oziroma izvir, ki se ga ne pregleduje redno, enako pa velja tudi, kadar uporabljamo deževnico ali hranimo vodo v zbiralniku, do katerega nam jo pripeljejo gasilci. Javni vodovod zagotavlja tako redno testiranje kot tudi dovolj veliko pretočnost, da v samem cevnem sistemu ne pride do težav, pri deževnici oziroma vodi v zbiralni cisterni ali v lastnem zajetju, pa moramo za varnost skrbeti sami. Eden od učinkovitih načinov je tudi namestitev vodnih filtrov.
Vodni filter, ki je običajno več prekatni oziroma poskrbi, da gre voda skozi več različnih filtrirnih posod, je najbolje namestiti na glavno cev, po kateri pride voda v naš dom – ne glede na to, od kod. Sicer pa je nujno, da se filter namesti vsaj na cev, ki vodi v pipo umivalnika v kuhinji. Namestimo ga torej pod pomivalno korito, uporabljamo pa za čiščenje vode, ki jo bomo uporabili za kuhanje in pitje.

filter za vodoZakaj bi filtrirali vso vodo v vašem domu? Prav imate, morda se zdi na prvi pogled res nepotrebno, da filtriramo vso vodo, torej tudi vodo za prhanje, za pranje in podobno. A treba je vedeti, da pri prhanju čistimo kožo, ki je naš največji organ in postavlja mejo med našim telesom ter zunanjostjo – zato velja tudi tu poskrbeti, da je voda povsem čista. In nenazadnje – filtri lahko poskrbijo tudi za mehčanje vode ter iz njega odstranjujejo kalcij in magnezij, torej bo tudi pralni stroj deloval bolje in dlje.

Z vodnim filtrom nad vonj po kloru

Če ste priključeni na javni vodovod in veste, da je voda klorirana – zakaj bi jo še filtrirali? Zato, ker vonj in okus po kloru nista prijetna, vodni filter pa ju lahko odstrani.