Računalništvo in internet

Zakaj se odločiti za deljeno gostovanje?

Poznamo več vrst spletnega gostovanja. Daleč najpogostejša vrsta je tako imenovano deljeno gostovanje, ki se lahko pohvali s številnimi prednostmi pred drugimi oblikami te spletne storitve. Kot pove že ime samo, gre pri deljenem gostovanju v osnovi za to, da si več naročnikov strežnik deli. Na enem strežniku torej gostujejo spletne strani več strank, kar se morda ne sliši najbolje, a če je za vse poskrbljeno, kot mora biti, potem je resnica daleč od tega. Pa si oglejmo prednosti, ki jih prinaša deljeno gostovanje.gostovanje

Najcenejša oblika spletnega gostovanja

Ker si strežnik naročniki med seboj delijo, je deljeno gostovanje cenovno zelo ugodno. Stroški se namreč porazdelijo med več naročnikov, ki plačujejo tako visok znesek, kot je zmogljiv njihov paket gostovanja. Zakup prostora na deljenem strežniku je mogoče opraviti že za manj kot 40 € na leto, seveda pa so večji paketi dražji. Večji paketi so potrebni takrat, ko imamo več spletnih strani ali pa eno obsežnejšo in množično obiskano.

Ni potrebe po posebnem IT znanju

Vas skrbi, da z gostovanjem ne boste znali upravljati, saj nimate posebnega znanja na IT področju? Brez skrbi, povsem dovolj bo že računalniška pismenost. Tudi to je ena izmed bistvenih prednosti deljenega gostovanja. Ponudnik namreč sam skrbi za vzpostavitev, delovanje in vzdrževanje strežnikov, prav tako pa tudi za odpravljanje težav, ki bi se utegnile pojaviti. Paket gostovanja posamezen naročnik ureja prek preproste nadzorne plošče (npr. cPanel).

Na voljo so varnostne kopije

V večini primerov ponudnik gostovanja skrbi tudi za redno izdelavo varnostnih kopij. Pri tem gre za varnostno kopiranje datotek in podatkovnih baz, ki sestavljajo spletno stran naročnika, prav tako pa tudi za varnostno kopiranje e-pošte.
Pred zakupom gostovanja se prepričajte, ali ponudnik izdeluje varnostne kopije in kako pogosto. Običajno so na voljo dnevne, tedenske in mesečne rezervne kopije.

Sodobna oprema zagotavlja brezhibno delovanje

Včasih je bilo deljeno gostovanje deležno precej kritik na račun slabega delovanja. Danes je zgodba precej drugačna, saj so strežniki najboljših ponudnikov, ki sledijo času, izredno zmogljivi. Poleg tega so paketi posameznih naročnikov programsko povsem ločeni, zato do preobremenitev strežnika prihaja zelo redko ali celo nikoli.

Bi radi o spletnem gostovanju izvedeli več? Obiščite blog Spletnogostovanje.net, kjer se boste o tej tematiki naučili marsikaj novega, zanimivega in uporabnega.