Avtomobilizem

Zimske razmere tudi na cestah

Povprečna zima v Sloveniji prinese na ceste kar nekaj snega. Izjema je le Primorska, kjer imajo pozimi druge vremenske težave, predvsem burjo. A na cestah po celi Sloveniji pa se skoraj vsak voznik vsaj občasno sreča s snegom. Sploh, če se vozimo še malo izven avtocest in najbolj prometnih državnih cest, lahko hitro naletimo na zasneženo cestišče. Običajno se to zgodi v primerih, ko cestarji ne morejo vseh cest dovolj hitro splužiti, predvsem ob obilnem sneženju.

Zato voznike pristojne organizacije in mediji nenehno opozarjajo na uporabo zimske opreme. To niso le zimske pnevmatike, ki so seveda osnova za zimske razmere, ampak tudi verige za avto. Verige za avto je dobro imeti v zimskem času vedno shranjene v prtljažniku avtomobila. Poleg lopate, rokavic, odeje in kakšnega sredstva za odmrzovanje stekel.

Kako pa verige za avto uporabljamo?

Vsem voznikom priporočamo, naj poskusijo namestiti verige za avto v normalnih razmerah (lahko tudi na domačem dvorišču ali v garaži). Postopek ni težaven in ga zmore lahko vsakdo. A vseeno je za prvi poskus kar potrebno nekaj motoričnih sposobnosti. Voznikom svetujejo naj vprašajo koga, ki postopek obvlada in naj jih nauči. Če nimate nikogar, lahko pogledate tudi kakšen videoposnetek oziroma tutorial na spletu. Največ jih najdete prav na portalu Youtube.

Kar pa je še zelo pomembno, je to, da morate za svojega jeklenega konjička izbrati pravo velikost verig za avto. Običajno verige za avto niso standardnih mer, zato pred nakupom dobro poglejte kakšnih mer so vaše pnevmatike.

Na pomoč v težavnih razmerah

Verige za avto nam pridejo v pomoč v najbolj težavnih vremenskih pogojih in slabih razmerah na cestišču. Velikokrat jih moramo namestiti pred kakšnim klancem. Pogosto se zgodi, da moramo zapeljati izven vozišča ob umikanju drugemu vozilu in tam naletimo na veliko snega. Ko enkrat obstanemo in avta ne moremo zapeljati več ven iz snega, je potrebno nadeti snežne verige.

Včasih imamo do verig predsodke, predvsem pripadnice nežnejšega spola. A teh se moramo otresti. Imejmo verige za avto vsaj za vsak slučaj v avtu, tudi če jih ne znamo namestiti. Vedno se bo našel kdo, pripravljen priskočiti na pomoč. Še najbolje pa je, da ob zelo slabih vremenskih razmerah prestavimo našo pot z avtomobilom na kdaj drugič