Otroci in igrače

Zaščitimo otroške glave

Otroci so po sami naravi živahni in razposajeni. Ob lepih dnevih jih pogosto peljemo ven na svež zrak, zato, da se malo znorijo in pokurijo odvečno energijo. Večinoma ni dovolj le sprehod, tek, skrivanje in žoganje. Otroci naravnost obožujejo kolesarjenje in rolanje. Za ti dve aktivnosti namreč potrebujejo že kar nekaj spretnosti in zato se počutijo odlično, ko osvojijo nove mejnike. Poleg tega jim kolo velikokrat predstavlja že določen občutek samostojnosti in odgovornosti, rolarji pa predvsem nove gibalne spretnosti.

A kot starši smo odgovorni za zdravje in varnost naših zakladov. Predvsem se moramo zavedati, da tovrstne športne aktivnosti s seboj prinesejo tudi določena tveganja. Še najmanjše skrbi nam povzročajo modrice in odrgnine.

Bolj nas skrbijo zlomi, zvini ali celo poškodbe glave. Zato pametni starši za svoje otroke poskrbijo z ustreznimi zaščitnimi pripomočki. Poleg ščitnikov (za komolce, kolena in zapestja) pri rolanju, je najpomembnejša prav otroška čelada, tako pri rolanju kot tudi pri kolesarjenju. Otroške čelade so najnujnejša oprema pri športnih udejstvovanjih.

Čelada je obvezna

Velikokrat se starši pritožujejo, da njihov otrok noče nositi otroške čelade. A sama mislim, da to ne more biti razlog, da se otroške čelade ne uporablja. Prav tako kot varnostni pas v avtu, mora biti uporaba otroških čelad obvezna in brez izgovora. A to, da jo otrok uporablja brez pritoževanja, je pravzaprav odgovornost samih staršev. Predvsem morajo na otroka delovati z lastnim zgledom. Če čelado uporabljajo starši pri kolesarjenju, potem gotovo tudi otrok ne bo imel izgovorov, da je ne bi rad uporabljal.

Naj bo čelada tudi lepa, ne le uporabna

Poleg tega pa so otroške čelade velikokrat porisane oziroma poslikane z otroškimi motivi najljubših junakov. Zato naj pri nakupu čelade sodelujejo tudi otroci in naj si izberejo njim najlepšo čelado, ki jo bodo z veseljem vsakokrat dali na glavo. Tako bodo otroci veseli zaradi risanih junakov, a hkrati tudi zaščiteni pred morebitnimi udarci in padci.

Pri športnih aktivnostih se rado kaj nepredvidenega zgodi, ne moremo pa vsakič preprečiti negativnih posledic. Še največ kar pa lahko naredimo je, da zaščitimo glave naših malčkov z otroškimi čeladami.