Šport in prosti čas

6 priporočil za izbiro pravih smučarskih čevljev

Smučarski čevlji označujejo enega od najpomembnejših kosov smučarske opreme. Zagotovo se boste strinjali tudi s trditvijo, da taka vrsta čevljev velja za enega od najtežjih nakupov. Čevlji za smučanje vam morajo zagotoviti ne samo pravilno dolžino in širino, temveč ima zelo pomembno vlogo tudi njihova trdota.

Predstavili vam bomo 6 najpomembnejših nasvetov, ki so povezani z nakupovanjem smučarskih čevljev. Če se jih boste držali, potem se boste po belih strminah lahko spuščali udobno obuti in stik vašega izbranega čevlja s snegom bo v največji meri zadostil vsem potrebnim pogojem.

1. Smučarske čevlje kupujete po mondo številkah

Pri nakupu smučarskih čevljev še vedno večina od vas izhaja iz navad nakupovanja športne obutve, za katero velja, da mora biti vsaj eno številko večja kot pri navadnem obuvalu. S tem si boste pri nakupu čevlja za smučanje naredili več škode kot koristi. Smučarske čevlje kupujte po mondo številkah, ki predstavljajo dejanske centimetre stopal. Če je stopalo na primer dolgo 27,5 centimetra, potem je prava velikost čevlja 27,5.

2. Pomerite školjko smučarskega čevlja

Pravilno dolžino smučarskega čevlja lahko hitro ugotovite tudi tako, da pomerite školjko čevlja. Nogo vstavite v školjko. S konico prstov se morate dotikati sprednjega dela. Prostor, ki ostane v zadnjem delu čevlja, ne sme biti večji od 15 do 20 milimetrov.

3. Počakajte, da se noga prilagodi šoku

Ko boste prvič obuli smučarski čevelj, se vam bo zdelo, da je ta premajhen. Počakajte, da se noga prilagodi šoku in kaj kmalu boste opazili, da ste si izbrali povsem prave čevlje za nove smučarske podvige. Najpomembneje je, da se izbrani smučarski čevlji zapnejo od spodaj navzgor, kolena potisnejo naprej, peta se povleče v zadnji del in s tem se zapolni prazen prostor.

4. Pozornost namenite tudi širini čevlja

Pri izbiri pravega smučarskega čevlja je širina stopala ravno tako pomembna kot dolžina. Ker imajo različne blagovne znamke v ponudbi različne širine, je zato še toliko pomembneje, da preizkusite vse. Na ta način boste najlaže našli pravi čevelj zase.

5. Pomembno vlogo dodelite še trdoti čevlja

Potem ko ste izbrali pravilno dolžino in širino smučarskega čevlja, je na vrsti izbira trdote. Ta je izražena s flexom. Naveden je na plastiki, v praksi pa pomeni, kolikšna je upogibna trdota posameznega čevlja za smučanje. Na izbiro trdote čevlja vplivajo vaše smučarsko znanje, teža, višina in moč. Priporočamo vam, da je trdota smučarskega čevlja izbrana tudi na vrsto vaših smuči. Na izbiro trdote nenazadnje vpliva tudi teren, po katerem se nameravate spuščati.

6. Največjo prednost namenite priznanim proizvajalcem

Vsekakor je pri izbiri pravega smučarskega čevlja pomembno, da si izberete pravega proizvajalca. Zagotavljamo vam, da vas smučarski čevlji priznanih blagovnih znamk ne bodo nikoli pustili na cedilu in vas bodo pri smučanju spremljali več sezon.

Vabimo vas, da si prebere še članek, v katerem pojasnjujemo kateri so Naravni prehranski dodatki za izboljšanje moške plodnosti.