Avtomobilizem

Akumulator – nepogrešljivi avto del

Vsi tisti, ki uporabljate avtomobile, se zagotovo zavedate, kako pomembno vlogi imajo nekateri deli avta. Lahko rečemo, da prav vsak del služi svojemu namenu in da je večina od njih nujnih, nekateri med njimi pa so več kot le nujno potrebni. Med njimi je tudi akumulator. Kljub temu da ta del velja za povsem nepogrešljivega, pa se tega dejstva ponavadi zavemo šele, ko ne deluje najbolje ali pa ko nam povsem odpove.

Kaj se zgodi s praznim akumulatorjem?

Verjetno je tudi vam avtomobilski akumulator kdaj popolnoma odpovedal in vas tako za nekaj časa pustil na cedilu. Se zavedate, kaj se v njem dogaja, ko se izprazni? Verjetno takrat ne premišljujete o tem, ampak samo mislite, kdo in kje bi vam lahko najlaže pomagal zamenjati ali napolniti za pomemben avto del.

Ko je akumulator popolnoma prazen, plošče iz svinca postanejo podobnejše med seboj. Kislina postane šibkejša, posledično pade napetost. Avto akumulator se lahko celo tako izprazni, da ne more več zagotavljati zadostne napetosti.

Prazen akumulator za avto lahko napolnimo tako, da mu dovajamo električni tok. Ko ga popolnoma napolnimo, s tem poskrbimo za vzpostavitev kemične razlike med ploščami. Kot tak je akumulator ponovno pripravljen na to, da lahko deluje s polno močjo. Lahko rečemo, da ima avtomobilski akumulator ciklično sposobnost, kar v praksi pomeni, da je možno energijo izprazniti in jo vedno znova in spet napolniti.

Prava izbira akumulatorja za vaš avto

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj zelo koristnih nasvetov, s katerimi želimo doseči, da boste vedeli, katere vrste akumulatorja morate kupiti za svoj avto.

V prvi vrsti je potrebno preveriti velikost. Ta mora povsem ustrezati dimenzijam, ki jih zahteva vaš avto. Morda ne veste, da ima veliko vozil na razpolago več kot le eno velikost akumulatorja.

Če kupujete avtomobilski akumulator, potem morate vedeti tudi to, kaj pomeni kratica CCA. Ta je namreč ključnega pomena za dobro sposobnost zagona. Pri izbiri pravega akumulatorja za avto bodite pozorni tudi na pojem rezervna kapaciteta akumulatorja. Ta pomaga napajati električni sistem vašega vozila, ko alternator izpade. Rezervno kapaciteto boste našli pod kratico RC.

Zapomnite si, da je najbolje, če sta CCA in RC višji. Še posebej pa je pomembno, da je CCA številka visoka, če živite v hladnejših klimatskih pogojih. Če pa živite v toplejših, potem je ta lahko nekoliko nižja.

V primeru, da si želite imeti akumulator, ki bo namenjen globokim cikličnim obremenitvam za uporabo v plovilih ali prosti čas, pa je potrebno upoštevati nekaj zelo pomembnih dejavnikov. To so vrsta opreme, ki jo boste potrebovali za napajanje, število amperov, ki jih potrebujete za oskrbo opreme in število ur, ko boste opremo uporabljali.

Dober nakup akumulatorja

Če smo vas ujeli v trenutku, ko si želite kupiti nov akumulator za avto ali katero drugo prevozno sredstvo, najverjetneje razmišljate tudi o tem, kje ga boste kupili. Na srečo si lahko take naprave v današnjem času izbirate kar preko spleta.

Vabimo vas, da obiščete zelo priljubljeno spletno stran silux.hr, kjer ne boste izbirali samo med najbolj kakovostnimi akumulatorji za vse vrste prevoznih sredstev, temveč tudi med številnimi drugimi deli za vaše jeklene konjičke.

Ko boste vstopili na omenjeno spletno stran, vas bo odlična uporabniška izkušnja pripeljala do izbora kakovostnih akumulatorjev najboljših proizvajalec. Preden se odločite za nakup pravega, bodite pozorni predvsem na lastnosti, ki smo vam jih že navedli.

Če imate v povezavi z nakupom akumulatorja ali katerega koli drugega dela ta avto še katero dodatno vprašanje, vam bodo preko spleta z veseljem pomagali prodajalci, ki imajo na tem področju vsa potrebna strokovna znanja. Če avtomobilski akumulator kupujete prvič, bo taka pomoč še kako zelo dobrodošla.

Pred končnim naročilom na akumulator se s ponudnikom lahko povežete preko maila ali pa jih pokličete po telefonu, kjer boste še hitreje prišli do vseh potrebnih informacij. Po nakupu odličnega akumulatorja, pa vam priporočamo, da prav vsak dan sledite novostim na spletni strani silux.hr, saj boste slej ko prej naleteli tudi na katero od številnih akcijskih ponudb, ki vam bodo pri nakupu vrhunskega dela za avto pomagala privarčevati kar nekaj denarja. Novosti vam ponudniki lahko dnevno pošiljajo kar na mail, tako da se vam ne bo potrebno sproti obremenjevati, ali česa morda niste spregledali.

Na kupljeni avto akumulator pa boste morali v nadaljevanju paziti, če želite, da vam deloval tako, kot vam je bilo obljubljeno v trgovini.

Kupujete nov hladilnik klime? Na voljo imate več možnosti. Najbolj pogosta sta zračni in vodni. Več o tem si lahko preberete s klikom na povezavo.