Avtomobilizem

Napotki za nakup novega akumulatorja

Vsem se nam je že zgodilo, da nam avto preprosto ni hotel več prižgati. To se po navadi zgodi takrat, ko potrebujemo nov akumulator za avto. Takrat se bomo morali podati v lov za najboljšo ponudbo, saj bomo potrebovali zamenjavo, ki ima ustrezne specifikacije. Dandanes so skoraj vsi deli za avto na voljo na mnogih spletnih trgovinah, zato bomo našli svojega hitro, če vemo kaj iskati. Res je, da bomo morali zamenjati akumulator vsaj enkrat ali dvakrat v življenju našega avtomobila, saj je ena izmed takih komponent, ki ima omejeno življenjsko dobo.

Preverimo stanje akumulatorja

Dejstvo je, da vsaka izboljšava zahteva proaktivnost. Nič ni narobe, če od časa do časa odpremo pokrov našega avtomobila in vanj pogledamo. Tako se lahko prepričamo o možnih težavah z našim akumulatorjem, kot so:

 • Poškodovani kontakti
 • Poškodbe ali puščanje tekočine iz ohišja
 • Slabo nameščen akumulator

Akumulator za motor ali avto je potrebno zamenjati nekje od treh do pet let. Odvisno je od našega avtomobila, prevoženih kilometrov ipd. Ključnega pomena pa je, da preverimo njegovo zdravje, če se odpravljamo na daljše vožnje, saj ne želimo ostati na cesti z nedelujočim avtomobilom. 

Moč in specifikacije 

Vsak avtomobil potrebuje drugačen napajalnik. Res je, da obstaja veliko standardnih velikosti, vendar moramo upoštevati tudi različne specifikacije. Res je tudi, da se modeli akumulatorjev za avto vedno spreminjajo, tako da je nemogoče predlagati najboljšega.

Pozorni moramo biti na velikost nosilca v našem avtomobilu. Temu je tako, saj če bomo izbrali prevelik ali premajhen akumulator, bomo lahko imeli težave. V priročniku za naš avtomobil je označena vrsta baterije, velikost in moč, ki je priporočljiva za naš avtomobil. Moč samega akumulatorja se meri v Ah, ki je kratica za amperne ure. Večja, kot je ta vrednost, več energije naš akumulator lahko v sebi shrani. Priporočeno je, da kupimo čim močnejši akumulator, če se veliko vozimo.

Vsi deli za avto imajo skrite podrobnosti

Ko kupujemo nov akumulator za avto, moramo biti pozorni na skrite podrobnosti. Te niso v resnici skrite, vendar jih je težje razbrati zaradi serijskih oznak. Deli za avto imajo označeno z serijo številk različne specifikacije, kot so:

 • Čas izdelave dela
 • Vrsta in tip izdelka
 • Številka, ki določa kompatibilnost z določenim vozilom

Akumulatorji za avto niso nič drugačni v tem pogledu. Tukaj lahko s številke razberemo, kdaj je bil narejen v tovarni. Datum izdelave prepoznamo tako, saj večino proizvajalcev uporablja A za Januar, B za Februar in tako naprej. Številka, ki se nahaja za črko pa je v glavnem leto v trenutnem desetletju. 

Druga stvar, ki pa je precej očitna, pa je čas trajanja garancije. Vsi avto deli z daljšo garancijo so načeloma bolj kvalitetni. Na akumulatorji so dostikrat označeni z dvema številkama, ki sta lahko 36/60 ali druge kombinacije. Prva številka označuje garancijo, medtem ko druga označuje podaljšano garancijo, kjer moramo nekaj doplačati v primeru, da se kaj pokvari.

Različne tehnologije shranjevanje energije

Prej smo že omenili, da niso vsi akumulatorji za avto enaki. Tako kot vsi deli za avto, so lahko narejeni z drugačnimi tehnologijami. Tako poznamo različne akumulatorje, ki se med seboj precej razlikujejo glede na način shranjevanje energije. 

Razvrstimo jih na:

 • Svinec in kislina

Lead-acid ali navaden akumulator je najbolj razširjena vrsta v avtomobilskem svetu. Včasih smo morali take baterije dodatno napolniti z vodo, vendar to danes ni več treba. Ne zahtevajo vzdrževanja, so poceni in imajo dolgo življenjsko dobo.

 • Absorbirano steklo Matt

To je posebna vrsta akumulatorja, ki jo uporabljajo povečini najnovejši avtomobili. So dražji, vendar imajo boljši izkoristek moči ter podpirajo moderne funkcije energijsko-varčnih avtomobilov. AGM akumulator za avto se tudi lažje ponovno napolni, če ga ponesreči popolnoma izpraznimo.

Poskrbimo za dobro delujoč avtomobil

Tudi sami lahko storimo veliko za dobro delujoč avtomobil. Da bi ohranili najboljše delovanje, ki ga ima naš akumulator za avto, lahko storimo sledeče stvari:

 • Poskrbimo, da je akumulator čvrsto pričvrščen v svojem nosilcu
 • Preglejmo + in – kabla, če sta dobro zavarovana na akumulatorju
 • Vedno ugasnimo luči in elektronske naprave v vozilu, če ga ne uporabljamo
 • Če je naš akumulator star 3+ leta, je dobro, če pri lokalnem mehaniku prosimo, da izmeri njegovo zmogljivost, ali pa jo sami s primerno napravo

Deli za avto so dandanes na voljo na spletu za skoraj vsak model. Spletna stran www.silux.si ima na zalogi ogromno različnih komponent za vozila vseh vrst. Poleg tega pa lahko zaupamo naše težave strokovnjakom, ki nam bodo poiskali točno tak del za naš avto, ki ga potrebujemo.

Kako deluje termostat? V splošnem smislu je termostat zelo preprosta naprava, ki ima zelo pomembno nalogo. Preberi več …