Avtomobilizem

Avtodel za nadzorovanje hladilnega sistema

Hladilni sistem v našem vozilu ima pomembno nalogo. Ta pa je odvajanje odvečne toplote, ki jo ustvari motor, do hladilnika. Dejstvo je, da se tudi pri navadni vožnji motor hitro močno segreje. Za to je večinoma zadolžen proces notranjega izgorevanja goriva. Zato je pomembno, da hladilna tekočina učinkovito hladi pomembne mehanske komponente, ki poganjajo naše vozilo. Za aktivacijo sistema hlajenja, pa je zadolžen termostat. To je majhna naprava, ki se v večini primerov nahaja poleg vodne pumpe.

Termostat
Termostat se odpre pri določeni temperaturi

Optimalno delovanje motorja

Naš avtomobil deluje najbolje, ko motor doseže optimalno temperaturo. Za to pa je v veliki meri zadolžen termostat. Ko prižgemo vozilo, ta potrebuje nekaj časa, da se ogreje. Med tem časom hladilni sistem v vozilu ostane ugasnjen oziroma je nedelujoč. Temu je tako, saj je najbolje, če se motor čim prej ogreje na delovno temperaturo. Ko doseže to temperaturo, pa termostat aktivira hlajenje. Tako se ohranja optimalna temperatura delovanja motorja, kar poveča učinkovitost izgorevanja goriva, kot tudi  življenjske dobe motorja in drugih mehanskih ter elektronskih komponent v vozilu.

Termostat se odpre pri določeni temperaturi

V termostatu se nahaja vosek, ki ko se ta stopi, aktivira hladilni sistem. To se večinoma zgodi po nekaj minutah delovanja motorja. V zimskih mesecih pa je lahko ta čas tudi malce daljši. Veliko pa je odvisno od vrste našega vozila, moči motorja, načina vožnje ipd.

Termostati so naprave, ki imajo vnaprej predpisano temperaturo pri kateri lahko delujejo. To pa pomeni, da obstaja več različnih omenjenih naprav za različna vozila. Res pa je tudi, da se sčasoma izrabijo, tako kot vsak avtodel.

Velike težave nastanejo takrat, ko termostat ne deluje pravilno. Možno je, da se zatakne v določenem položaju, ki prepreči ali pa neomejeno dovoli, da hladilna tekočina potuje okoli motorja. Tako je možno, da se motor pregreje, ali pa deluje pri premajhni temperaturi.

Znaki, da potrebujemo zamenjava termostata

Strokovnjaki iz podjetja Silux vedno priporočajo, da poškodovane in slabo delujoče avtomobilske dele čimprej zamenjamo. Enako pa velja za termostat. Če ta ne deluje pravilno, lahko to opazimo po sledečih znakih:

Pregrevanje motorja avtomobila

Pregrevanje motorja se pri modernih vozilih lahko opazi po opozorilnemu znaku na armaturni plošči. To se večinoma zgodi po približno 10-15 minutah vožnje.

Nenormalno nihanje temperature

Med vožnjo je možno, da opazimo, da temperatura v motorju hitro naraste, nato pa pade pod spremenljivo mejo.

Hladilna tekočina na tleh

Termostat, ki ne dovoli hladilni tekočini, da kroži okoli motorja, lahko preobremeni sistem. Tako se pričnejo pojavljati razpoke na ceveh, katere prenašajo hladilno tekočino.

V vsakem primeru je vožnja s okvarjenim termostatom lahko izredno škodljiva za življenjsko dobo našega motorja. Tako je čimprejšnja zamenjava močno priporočena, neglede na to, katero vozilo vozimo.

Čitajte i sljedeći članak: Uničimo škodljive izpušne pline s katalizatorjem