Avtomobilizem

Vizirji za čelade – enostaven ampak učinkovit izum

Izboljšava čelad se je začela v začetku 70. let. Takrat so se strokovnjaki odločili, da za izdelavo zunanje školjke čelade uporabijo nove plastične materiale z zelo visokimi mehanskimi lastnostmi. Povezali so se s strateškim partnerjem iz kemične industrije ter skupaj razvili material in procese, ki zagotavljajo čelade konstantne kakovosti, ki so dosegljive po konkurenčni ceni. Skozi zgodovino se spreminjali tudi vizirji za čelade.

V sedemdesetih so čelade vsebovale vizirje, pri katerih so se uporabljali pritrdilni gumbi z neti. Kasneje so razvili prve čelade, ki so vsebovale vizirje z vzmetnim mehanizmom. V osemdesetih so predstavili nov učinkovit sistem prezračevanja čelade, ki je še danes najudobnejša zaponka za zapenjanje podbradnega pasu. V devetdesetih so bili trgu predstavljeni vizirji za čelade z inovativnim dviganjem podbradnega dela, ki obrazni del čelade odpira po eliptični krožnici. Tako odprta čelada ne štrli visoko v zrak. Težišče čelade je tudi z dvignjenim obraznim delom ugodno in ne obremenjuje vratne hrbtenice. Odprt vizir se pri dviganju obraznega dela samodejno zapre. V začetku novega tisočletja so izumili čelado, ki presega ustaljene navade. Z enostavno montažo in demontažo nekaterih elementov čelade, med katere sodijo tudi vizirji za čelade, šilt, podbradni del in sončna zaslonka dosežemo več različnih kombinacij uporabe, odvisno od trenutnih želja in potreb motorista. Čelade so homologirane po standardu ECE 22/05 za integralno zaprte in hkrati za odprte jet čelade (kombinirana homologacija P/J).

Vizirji za čelade in čiščenje

Vizirji za čelade imajo vložek proti megljenju. Gre za kemično obdelano ploščico, ki se enostavno vpne med dva čepka na vizirju. Megljenje vizirja učinkovito preprečuje le v primeru, ko se obe površini (vizir in vložek) res tesno stikata. Ker je vložek ravna ploščica, vpeta med čepka, zaradi ukrivljenosti napetost v vpetju sčasoma popusti in izgublja kontakt z vizirji za čelade. Med obe površini se v takem primeru zalezeta vlaga in prah. Med vožnjo zaradi vibracij prah med površinama povzroča praske, vlaga pa povzroča megljenje vizirja. Vložek proti megljenju in vizir je zato potrebno večkrat ločiti in oprati z vodo ali blago milnico. Vložek ni odporen na praske, zato ga ne brišemo, temveč mokrega le popivnamo s papirnato brisačo in posušimo s sušilnikom za lase. Tako očiščen vložek, ki se je po daljšem času prisiljenega položaja ukrivil po podobi osnovnega vizirja, enostavno obrnete na drugo stran za sto osemdeset stopinj tako, da se bo ponovno tesno prilegal površini vizirja za čelade, in ga vstavite med oba čepka. Če se vložek še vedno premika ali pa se ne prilega tesno vizirju, z izvijačem zavrtite ekscentrično oblikovana čepka na obeh straneh vizirja in tako povečajte napetost nalaganja vložka na vizir. Če se vizirji za čelade ali vložek proti megljenju pri odpiranju zatikajo ob tesnilo vizirja, je najbrž premaknjen mehanizem za nastavitev prileganja vizirja čeladi ali pa ta morda ni pravilno nastavljen. Ta poseg zahteva nekaj izkušenj, zato je bolje, da takšno nastavitev uredijo na servisu. Strokovnjaki bodo poskrbeli, da bodo vizirji za čelade zopet pravilno nameščeni.