Dom in oprema

Dnevna soba se postavi na ogled

Skicirajte jo doma, izrišite pa v salonu pohištva!
Veliko salonov s pohištvom vam ponuja brezplačen izris pohištva, ki bi ga želeli kupiti za vaše stanovanje. Nekateri ta izris sicer zaračunajo, vendar vam ga kasneje odštejejo od cene nakupa, če ga opravite pri njih. Že samo dobri nasveti dobrega notranjega oblikovalca, pa vam znajo privarčevati kup težav in zmanjšati potencialne stroške.Dnevna soba
Dnevna soba je tisti prostor, ki ima običajno zelo malo pohištva, pri marsikomu celo manj kot kopalnica, sploh če gre za večjo kopalnico. Klasična oprema dnevne sobe je sedežna garnitura, kavna mizica ter nizka omara, na kateri imamo postavljeno televizijo. Rekli boste, saj to ni nič posebnega. To lahko izbrišem tudi sam, skiciram na papir, izmerim in grem v trgovino. Pravzaprav je to sicer res, a če je tako preprosto, potem sploh ne potrebujete trgovine, ampak lahko nakup opravite kar po katalogu, ki ga dobite v svoj poštni nabiralnik ali pa izberete omarico v eni od spletnih trgovin (npr. www.prevc.si) in počakate, da vam jo dostavijo na dom.

Pričnite načrtovati že doma

Preden se odpravite v salon, naj bo vaša dnevna soba dobro izmerjena in pregledana. Meritev opravite natančno, pri čemer uporabljajte dovolj velik kos papirja, da si boste vse številke lepo zapisali in tudi narisali dobro skico. Najpogosteje ljudje pozabijo upoštevati malenkosti, kot so odmik od stene čisto pri tleh, kjer so robovi zaščiteni. Saj ni veliko, pol centimetra mogoče, pa na obeh straneh in je to en centimeter. Če gre potem tam še kak kabel za elektriko, po možnosti v plastični zaščitni cevi, se ta vrednost takoj poveča na dva ali tri centimetre. In ta številka vam lahko hodi narobe, če planirate postavitev omare čisto do roba vrat ali pa vam omara potem ravno zasede stikalo za elektriko in ne morete več do njega. Upoštevati je potrebno tudi okna, da si ne bi s previsokim kosom pohištva delali sence in pa denimo v katero smer se odpirajo vrata, da sami sebi ne zaprete poti ali pa da ne boste ob vsakokratnem odpiranju vrat nekomu, ki ravno gleda televizijo, onemogočili pogleda na zaslon. Tudi okno, skozi katerega bo sijalo sonce naravnost v obraz nekoga, ki gleda televizijo morate upoštevati ali pa bo svetloba padala od zadaj na ekran in ne boste videli slike.

Dnevna soba naj ima tudi več enostavnih elementov, kot so piši briši nalepke za steno ali vaze s cvetjem, police z okraski ali manjše in večje slike. Vsi te elementi poživijo vaš bivalni prostor, zasedejo manj prostora, ki postane nekako bolj zračen in prijeten tako za tiste, ki se bodo tu zadrževali vsak dan, kot tudi za vaše obiskovalce.