Zdravje in hrana

Kdaj je čas za beljenje zob?

Beljenje zob je vrsta postopka, ki spreminja obstoječo barvo zob v svetlejše odtenke. Izvaja se lahko na različne načine – doma ali v zobozdravstveni ordinaciji. Pred tem pa je dobro vedeti, zakaj se vaši zobje sploh zabarvajo, spoznati se morate z vsemi načini beljenja zob.

Sicer pa beljenje zob dandanes predstavlja pomemben sestavni del estetskega zobozdravstva. V resnici gre za najbolj priljubljeno kozmetično zobozdravstveno storitev na svetu. Mnogim ljudem je storitev že polepšala nasmeh in jih s tem tudi dvignila njihovo samozavest.

Spoznajte pasti beljenja zob

Dobro se je zavedati tudi to, da beljenje zob lahko predstavlja nekatere pasti in za seboj pušča škodljive posledice. A glede na vse to, kar se piše pozitivnega o tej storitvi, mnogi niso pozorni na slabe plati.

Tako kot je to potrebno storiti pred vsakim drugim posegom, je treba tudi pred odločitvijo za beljenje zob poskrbeti za nekaj informacij in nasvetov, da vam torej kasneje morda ne bo žal. Če samo pogledate nekatere forume na spletu, lahko hitro ugotovite, da takšna storitev ni povsem nedolžna stvar. Še posebej, če se postopka beljenja zob lotite kar sami.

Postopek beljenja zob

Predpogoj za kakršno koli beljenje zob so seveda zdravi zobje pa tudi dlesni, in to brez zobnega kamna in površinske zabarvanosti zob. Za takšen postopek se uporablja vodikov peroksid ali pa karbamid peroksid, in to v različnih koncentracijah. Sredstva, ki so namenjena temu, delujejo tako, da prodirajo skozi zobno sklenino. Tam kemično reagirajo zobni pigmenti, ki se nato obarvajo v bolj svetle odtenke.

beljenje zob pri zobozdravniku
Beljenje zob je praviloma varen postopek. Najbolje pa je, če to opravite pod strokovnim nadzorom zobozdravnika, da se izognete škodljivim posledicam, ki bi vas lahko doletele, če bi se tega postopka lotili sami.

Čas samega delovanja belil pa se lahko učinkovito zmanjša z uporabo različnih svetlobnih luči oziroma s pomočjo laserja. Čeprav je beljenje zob praviloma varen postopek, je najbolje, če se opravi kar pod strokovnim nadzorom zobozdravnika in se dobro upošteva njegove nasvete oziroma navodila.

Beljenje zob v zobozdravstveni ordinaciji

Ko se boste odločili za metodo beljenja zob, je najbolje, da se o tem posvetujete kar s svojim zobozdravnikom. V tem primeru bo postopek skrbno nadzorovan in ne bo skrbi, da bi lahko prišlo do kakršnih koli zapletov.

Beljenje zob ZOOM

Ena od možnosti je torej, da beljenje zob pod nadzorom zobozdravnika opravite doma, druga pa ta, da postopek opravite v zobozdravstveni ordinaciji.